450 kilo mad reddet: Ender hos udsatte og ikke i skraldespanden
Hvert år sker der i Danmark madspild for over 11 milliarder kroner kroner.
Der er hvert år madspild for over 11 milliarder kroner i Danmark. En af måderne at redde maden er ved at dele udmærket overskudsmad ud til socialt udsatte.
700.000 ton mad går hvert år til spilde i Danmark. Ofte fordi der købes for stort ind, så maden bliver gammel, eller fordi rester bliver smidt ud.
Eller, som det er tilfældet for cateringgrossiten Hørkram flere gange om året, fordi fødevareleverandører stiller op med massevis af smagsprøver og madvarer til firmaets messer.
Det betyder, at mange ton fine fødevarer med rigelig lang holdbarhed efter messen i princippet er klar til at smide i skraldespanden - men det vil Hørkram ikke være med til. Derfor sørger de for forsvarlig opbevaring, og efter messen, som løb af stablen i starten af denne uge, har firmaet i samarbejde med organisationen Stop Spild Af Mad valgt at køre i alt 12 ton mad og drikkevarer ud til herberg, asylcentre, væresteder og sociale hjælpeorganisationer i hele landet.
Fredag morgen trillede kølevognen fra Hørkram ind hos Svenstrupgård i Svenstrup syd for Aalborg. Forsorgshjemmet fungerer som opholdssted for borgere med blandt andet misbrug og sociale problemer, og her blev i alt 450 kilo mad afleveret fredag.
- At nogen tænker på, at der er andre, der har det svært, og at man hjælpe på den her måde. Det er rigtig dejligt. Vi skal nok få noget rigtig godt ud af det her, siger kostfaglig leder på Svenstrupgård, Gitte Lohse.
Det er tredje gang, Hørkram uddeler overskudsmad fra deres store messer. Stop Spild Af Mad har siden 2011 videreformidlet 190 ton mad til eksempelvis herberg, væresteder, og social hjælpeorganisationer.