LIGE NU:

49 små byer i Nordjylland vil skabe fællesskaber lokalt

Bålpladser, legepladser, sheltere og udendørs fællesrum. Danskerne vil samles uden for. Virketrangen og ønsket om nære lokale fællesskaber er stor. Alene i Region Nordjylland har 49 småbyer sendt ansøgninger til 'Her bor vi'-pulje.

Hvis man gik og troede, at coronakrisen havde lagt en dæmper på danskernes lyst til at samles i aktive nære fællesskaber, så kan man godt tro om igen.

Ved første ansøgningsrunde har 214 småbyer søgt om at få del i de 60 millioner kroner, der er i Nodea-fondens "Her bor vi"-pulje, som skal fremme det gode liv i mindre bysamfund. Og Nordjylland er en af regioner, der leveret flest indspil med i alt 50 forslag fra 49 småbyer i regionen. Det skriver Nodea-fonden i en pressemeddelelse.

50 ansøgninger fra Nordjylland

Direktøren i fonden er imponeret over, at næsten hver sjette bysamfund med under 5.000 indbyggere har sendt en ansøgning. Nogle småbyer har endda sendt to forslag som tilfældet er for Skovsgård.

- Er der én ting, der står klart i forbindelse med denne krise, så er det, at danskerne vil fællesskabet, siger Henrik Lehmann Andersen, der er direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

- Det er lykkedes i småbyerne at samle kræfterne hver for sig på trods af omstændighederne og bidrage med en mangfoldig buket af idéer til, hvordan vi kan mødes og være sammen om nye aktiviteter, tilføjer han.

Forslag om udendørs fællesrum

I alt har Nordea-fonden modtaget 231 forslag, så fra nogle småbyer er der altså kommet mere end et forslag. En af de helt store tendenser blandt de 231 ansøgninger er ønsket om at skabe udendørs fællesrum. Det kan både handle om sheltere, bålpladser, byrum, aktivitetspladser og egentlige lokale forsamlingspladser. 

En anden tendens peger i retning mod opgraderinger og udvidelser af eksisterende rum i byen som for eksempel multihuse, forsamlingshuse og skoler som hjemsted for lokale fællesaktiviteter.

Om det er coronakrisen, der har inspireret til udendørs motion, vides ikke. Men en tredje tydelig tendens er ønsket om at etablere mulighed for padeltennis, petanque, kajak og fitness.

Desuden er legepladser og forsamlingshuse godt repræsenteret blandt forslagene.