69 landmænd venter endnu

 69 landmænd venter endnu

Hver tredje af de sager om udvidelser af landbrug, som Nordjyllands Amt sendte videre til kommunerne for 2 år siden er endnu ikke behandlet. Dårlige systemer og regelændringer forhaler processen og det koster på bundlinjen for den enkelte landmand.

Hans Peter Pinstrup fra Gravlev ved Støvring har siden foråret 2006 ventet på at få godkendt en omlægning af sin svineproduktion.

Han skal bygge en ny stald, men det giver ikke flere dyreenheder og dermed ikke en større belastning på miljøet. Alligevel venter han stadig på Rebild Kommune

- Det er utilfredsstilende og frustrerende, siger Hans Peder Pinstrup.

183 nordjyske landmænd havde ansøgninger liggende hos amtet da det lukkede og slukkede. 69 af dem har endnu ikke fået deres sag afgjort i kommunerne.

Hans Peter Pinstrup vil producere flere smågrise og færre slagtesvin. Men der skal tålmodighed til for at få den ændring gennemført.

- Først bliver man stillet i udsigt, at man får godkendelsen sidste år til januar, så siger kommunen februar og så siger det sommerferien, at der sker noget. Det er ligesom om, at det ikke får nogen ende, siger Hans Peder Pinstrup.

I Rebild Kommune erkender de at det har taget lang tid. Men kommunen vil ikke påtage sig skylden alene. Folketinget satte nemlig med en ny lov hele sagsbehandlingen i stå i 2006

- Den betød at alle de sager, der var på vej gennem amtet, men ikke nåede at blive færdig kunne skrottes og landmændene kunne søge igen, helt forfra, siger Gert Fischer, (Venstre), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Rebild Kommune.

Derfor mener han, at landmændene føler at de har søgt i årevis, mens de reelt først har søgt sidste efterår. Da statens ansøgningssystem efter et halvt års indkøringsproblemer begyndte at virke.

- Derfra og så til at kommunerne skyder aben videre, det er helt uacceptabelt, siger Henrik Dalgaard, næstformad i Agrinord, der samtidig er formand for landboforeningens udvalg for natur og miljø.

Rebild kommune har netop afsat 800.000 kroner for at komme puklen fra amtet til livs og sat en målsætning, der siger at sagerne skal behandles på 10 måneder. Lidt mere end andre kommuner, men det sker for at undgå klagesager.

- Hellere bruge en måned ekstra og så undgå klagesager. Vi ved jo at det tager op mod to år, hvis først sagen ankes til miljøstyrelsen, siger Gert Fischer

- Det er en ond cirkel vi er kommet ind i. En cirkel der har store konsekvenser for den enkelte landmand, siger Henrik Dalgaard.


Seneste nyt

fra Nordjylland