AaB satser nok engang svensk

Hans Backe gjorde det, Erik Hamrén gjorde det og nu satser AaB på, at Magnus Pehrsson er den næste svensker, som kan føre AaB til det danske fodboldmesterskab.

Det danske mesterhold fra AaB satser på, at endnu en svensker kan gøre klubben til dansk mester i fodbold som Hans Backe gjorde det i 1999 og Erik Hamrén senest gjorde det i sommer. Det bliver den blot 32-årige Magnus Pehrsson, der skal klare jobbet, og svenskeren overtager nordjyderne efter nytår.

Pehrsson, der er hentet i svenske Gais og blev præsenteret som kommende AaB-træner mandag, ser frem til at skulle stå i spidsen for nordjyderne.

- Som spiller og træner har jeg altid stræbt efter at komme på et så højt niveau som muligt, og det var det, jeg så muligheden for med dette AaB-hold. Gais har ikke de samme ressourcer som AaB, hverken økonomisk eller spillermæssigt, og i AaB går man efter at vinde mesterskabet og komme i Europa hvert år. Det er en stor udfordring, som var umulig at sige nej til. Sådan en chance kan jeg ikke lade passere, sagde Pehrsson ved mandagens pressemøde.

Svenskeren førte i år Gais til en 11.-plads i Allsvenskan - den bedste svenske fodboldrække - og har underskrevet en treårig kontrakt med nordjyderne. Han er ikke bange for at overtage holdet fra Allan Kuhn, der den seneste tid har haft stor succes som midlertidig træner efter fyringen af Bruce Rioch i oktober.

- Jeg synes, at det er en fordel at komme til en klub, der næsten lige har vundet mesterskabet, og som efter en dårlig periode nu har genvundet selvtilliden og klaret sig godt den seneste tid. Det bliver spændende for mig at komme til et hold, som er på vej frem igen, og det er en god opgave for en træner at komme til hold, der tror på sig selv i stedet for et hold, hvor selvtilliden er pillet ud af spillerne, forklarede Pehrsson, der efter planen får netop Kuhn som sin assistent.

AaB's sportsdirektør, Lynge Jakobsen, vil ikke høre tale om, at nordjyderne satser for meget ved at hente en ung og - i Danmark - helt ukendt mand ind som ny cheftræner.

- Både Backe og Hamrén var mere eller mindre ubeskrevne blade, da de kom til Danmark, men det blev ingen hindring for, at de leverede gode resultater, fortalte Lynge Jakobsen, der sagde, at han havde haft Pehrsson i trænerkikkerten de seneste par måneder.

- Vi har for længe siden besluttet, at vi ville have en træner udefra, og det var vigtigt for os at finde en træner, der repræsenterede noget nyt blod og nogle nye tanker - også i forbindelse med talentudviklingen, som er en hjørnesten i AaB's fodboldarbejde. Vi er også en del i klubben, som har været her længe, så for os giver det også en ny inspiration at hente en træner udefra, sagde Lynge Jakobsen.

For Lynge Jakobsen blev mandagen også dagen, hvor ét års jagt efter en permanent træner blev afsluttet. Sportsdirektøren indrømmede, at han i foråret havde satset meget på en anden træner, som han fik et nej fra - det er formentlig svenske Magnus Haglund fra Elfsborg, som den svenske klub ikke ville slippe.

- Det har været vigtigt for os at finde den rette person, og vi ville ikke falde for fristelsen med en forhastet beslutning. Vi kunne sagtens have ansat en træner på otte dage, som man gør andre steder, men det var meget vigtigt at finde den rette mand, lød det fra Lynge Jakobsen.

Klubbens anfører, Thomas Augustinussen, efterlyste efter fyringen af Rioch, som havde skrevet en kontrakt med AaB til nytår, at den næste træner gerne skulle være en langsigtet løsning. Det er Pehrsson, og Augustinussen ser heller ingen problemer med svenskerens unge alder.

- Det gør ikke mig så meget, at han kun er 32 år. Jeg er sikker på, at han har meget ærgerrighed efter at opnå noget med AaB, fortalte midtbanespilleren efter præsentationen af Pehrsson.

Ifølge klubbens svenske midtbaneprofil Andreas Johansson, som har være holdkammerat med Pehrsson i Djurgården, får nordjyderne en meget ambitiøs træner.

- Som spiller var han professionel og meget ambitiøs. Han var tæt på landsholdet, men måtte desværre stoppe på grund af en knæskade. Jeg tror også, at han vil være en vindertype som træner. Det er klart, at han mangler lidt erfaring, men han har de rette kundskaber, og det er det vigtigste, sagde Johansson.

/ritzau/