Aalborg-forsker til kamp mod siddesår
Ph.d.-forsker Christian G. Olesen fra Institut for Mekanik og Produktion på Aalborg Universitet er i gang med at fastslå årsagen til de skadelige sidde- og tryksår hos kørestolsbrugere.
Som en af de eneste i verden har en forsker fra Aalborg Universitet kortlagt årsagerne til siddesår blandt kørestolsbrugere.
Christian G. Olesen er netop ved at lægge sidste hånd på et ph.d.-projekt, der baner vej for bedre behandling og forebyggelse af de livsfarlige sår, som er skyld i op mod en tredjedel af alle dødsfald hos patienter i kørestol.
Omkring 80 procent af verdens kørestolsbrugere rammes på et tidspunkt af siddesår, der kan have alvorlige konsekvenser. Alligevel er ph.d.-forsker Christian G. Olesen fra Institut for Mekanik og Produktion ved Aalborg Universitet blandt de eneste i verden med fokus på at fastslå årsagen til de skadelige sidde- og tryksår.
- Hidtil har den almindelige opfattelse været, at siddesår primært skyldes dårlig blodtilførsel. Forskning tyder dog på, at årsagen skal findes i belastningen af kroppens muskelceller, der kan sammenlignes med en vandballon, som bliver klemt. På den måde ændrer cellen form, hvorefter den sprækker og til sidst dør. Dermed opstår tryksårene faktisk i muskelvævet lang tid før, at de bliver synlige i huden, forklarer den 28-årige Christian G. Olesen.
I sin forskning har Christian G. Olesen blandt andet benyttet en række avancerede computermodeller udviklet til møbel- og bilindustrien. Modellerne kan blandt andet beregne, hvordan det menneskelige væv i ben og lænd reagere på siddebelastning, og ikke mindst hvordan belastningen ændrer sig ved forskellige siddestillinger.
Med den nye viden fra det nordjyske forskningsprojekt vil det blive lettere at forebygge sidde- og tryksår. Ud over at undgå en hyppig dødsårsag vil færre sår også være med til at højne livskvaliteten væsentligt blandt kørestolsbrugere.
- Tryksår betyder typisk, at en kørestolsbruger er tvunget til at ligge i sengen i en længere periode og være afhængig af hjælp døgnet rundt. Det resulterer i en omvæltning og et tab af livskvalitet, som svarer til den forandring i hverdagen, en rask person vil opleve ved at blive tvunget til at bruge kørestol, påpeger Christian G. Olesen.