Aalborg går forrest for handicappede

Aalborg går mod landsudvikling, når det gælder aktivering af handicappede.

Danmark er markant dårligere end andre europæiske lande, når det gælder om at få handicappede ud på arbejdsmarkedet, men Aalborg Kommune går mod den udvikling. Her bliver man ved med at have planer og projekter med udviklingshæmmede i arbejde - også i sparetider.

Heidi Isaksen, 24, er udviklingshæmmet og har været i arbejde i en vuggestue i et år nu.

- Det betyder meget, at jeg ikke bliver sat hen i en krog og bare skal gå derhjemme, siger hun.

Heidi lider af Apert Syndrom og kunne have set frem til et liv uden tilknytning til arbejdsmarkedet og andre mennesker, hvis Aalborg Kommune ikke havde valgt at satse så hårdt på at få udviklingshæmmede ud i arbejde.

I Danmark har man en særlov, der oprindeligt blev indført for at beskytte handicappede mod at blive udnyttet. Ulempen er dog, at de så kan blive glemt og isoleret på forskellige institutioner og kun have arbejde på beskyttede værksteder hele livet. Men sådan er det ikke i Aalborg

- I Aalborg sparer man heldigvis ikke på det område. Vi har lige fået ekstra folk via ekstra politiske bevillinger. Vi kan jo se, at udviklingshæmmede også får identitet gennem arbejdet - lige som vi andre gør, siger Judith Kok, jobkoordinator for projektet med handicappede i Aalborg gennem ti år.

Succes'en skyldes ifølge hende især, at man konstant har gjort en masse ud af opfølgningen.

- Der skal ikke så meget til at vælte læsset for en udviklingshæmmet. De små ting tager vi i opløbet, fordi vi kan være hos dem i løbet af fem minutter, siger Judith Kok..

Aalborg Kommune har 104 udviklingshæmmede i normalt arbejde. Vores nabolande og for eksempel Italien og Tyskland har meget bedre integrering af handicappede på det normale arbejdsmarked, end det er tilfældet med Danmark


Seneste nyt

fra Nordjylland