Regeringen dropper finansieringsgrundlag på 830 millioner kroner af Aalborg Letbane. Protesterne vælter frem.

Aalborg Letbane: By, erhverv og universitet protesterer

Finansieringen af Aalborg Letbane ser ud til at være pist forsvundet, hvis finansministeren får gennemført sit forslag til Finanslov 2016. Nordjysk erhvervs-, handelsliv og universitet er bekymret.

Det er netop kommet frem, at regeringen forventer at trække lovede 830 millioner kroner i finansieringstilskud til Aalborg Letbane tilbage, mens Odense, Aarhus og København får nye sporvogne.

I Nordjylland står protesterne i kø kort efter finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) fremlæggelse. Forrest står en dybt rystet Aalborg-borgmester. Men nu kommer også bekymrede ytringer fra erhvervslivet og universitetet.

- Det er helt ubegribeligt, at det nu ser ud til, at Aalborg ikke får en Letbane. Der er omkring 500 byer i verden, der i dag har en letbane. Alle undersøgelser viser, at der omkring en letbane sker en helt naturlig vækst. Både for detailhandlen og de liberale erhverv er det afgørende, at der fortsat sker en udvikling i Aalborg. Det vil en letbane være med til at sikre. Jeg er meget uforstående overfor, at man på Christiansborg i den grad svigter den nordjyske vækst-hovedstad, fortæller Steen Royberg, formand for Erhverv Norddanmark.

På regionens største uddannelsesinstitution, Aalborg Universitet, er det svært at forstå, at regeringen ikke giver Aalborg de samme muligheder og tilbud, som landet øvrige studiebyer, København, Aarhus og Odense.

- Det er helt urimeligt, at de andre universitetsbyer får statslig støtte til deres letbane, mens Aalborg lige pludselig får revet finansieringen væk. Det strider mod regeringens valgløfter om et Danmark i balance. Der er mange forhold, der afgør unges studievalg, men moderne transportmuligheder, der binder universitet og by sammen, er rigtig vigtigt. Det er med til udvikle Aalborg til en endnu mere eftertragtet studie-by, siger Per Michael Johansen, rektor Aalborg Universitet.

Også fra detailbutikkerne organisation, Aalborg City er der bekymring.

- Fra Aalborg Citys side er vi fuldstændig rystede over, at den nuværende regering har besluttet sig for at omstøde beslutningen om Aalborg Letbane. Aalborg Letbane ville være med til at give midtbyen et

ekstraordinært løft, som vil gavne alle vores detailhandlere og erhvervsdrivende. Aalborg Letbane vil medvirke til, at vores midtby vil blive mere harmonisk, både i forhold til infrastrukturen og i forhold til selve by-oplevelsen, som vi vægter meget højt. Dertil kommer, at de mange, der hver dag besøger Aalborg fra hele regionen, vil have glæde af den moderne transportform med satellit parkeringspladser langs Aalborg Letbane, siger Flemming Thingbak, direktør for Aalborg City og fortsætter, Flemming Thingbak.

- Vi ved godt, at der vil være mange udfordringer, før letbanen ville være en realitet, men det ændrer ikke på det faktum, at der er god fornuft i at etablere og investerer i en letbane, som effektivt vil kunne binde vores bydele sammen.