Aalborg slipper for at betale penge til fond

Ved at sælge og leje igen slipper Aalborg Kommune for at betale til investeringsfond.

Ved at sælge et gammelt plejehjem og leje det tilbage efter ombygning som moderne ældreboliger slipper Aalborg Kommune for at skulle betale 732.000 kroner til Grundejernes Investeringsfond.

De egentlige vindere er dog de 48 ældre, der lejer boligerne, da kommunen i givet fald kunne have lagt udgiften på huslejen.

Vestre Landsret har netop afsagt dommen, der kan få betydning i en række andre sager, hvor man benytter den såkaldte sale-and-lease-back metode.

I dette tilfælde handler det om et tidligere plejehjem i Aalborgs sydlige bydel.

Aalborg Kommune ejede bygningerne og drev dem som et almindeligt plejehjem frem til 1993, hvor PFA Pension købte bygningerne og istandsatte dem til moderne ældreboliger. Derefter lejede kommunen bygningerne for så at fremleje dem til de enkelte beboere.

I 2008 anlagde Grundejernes Investeringsfond sag mod ejeren for at få indbetalt de lovpligtige hensættelser til forbedringer.

Vestre Landsret frifandt ejeren for kravet, da man mente, at der var tale om et erhvervslejemål, der ikke er omfattet af lejeloven.

Herefter mente Grundejernes Investeringsfond, at det så måtte være Aalborg Kommune som fremlejer, der skulle indbetale pengene til fonden. I givet fald kunne kommunen have lagt udgiften på huslejen.

Men både byret og landsret er enige om, at lejelovens regler om indbetalinger til Grundejernes Investeringsfond kun gælder for ejeren af en udlejningsejendom, og altså ikke for den lejer, der lejer ejendommen for at fremleje den til tredje mand.

Så derfor slipper kommunen og de ældre beboere for en huslejestigning som følge af kravet om indbetalinger til Grundejernes Investeringsfond.

Til gengæld skal fonden betale 100.000 kroner i sagsomkostninger til Aalborg Kommune.


Seneste nyt

fra Nordjylland