Aalborg Universitet bygger robotfabrik
Foto: Martin Bekhøi
Nordjylland går forrest, når Aalborg Universitet som det første uddannelsessted i landet nu opbygger en regulær fabriksproduktion med robotter.
På Aalborg Universitet er man i fuld gang med at opbygge en kopi af en rigtig fabriksproduktion med robotter.
- Den skal stå klar til sommer og bliver til gavn for både Nordjylland og hele landet. Der er ingen tvivl om, at det her vil være ude i virksomhederne om to til fem år. Der er masser af penge at spare. Undersøgelser viser, at virksomheder, som investerer i de her nye teknologier, klarer sig godt, siger professor Charles Møller, Aalborg Universitet.
Allerede i startfasen har de studerende og de nordjyske virksomheder gavn af det nye robotprojekt på Aalborg Universitet. Niels Rask, direktør på NS System i Frederikshavn arbejder tæt sammen med Aalborg Universitet. Han vil gøre produktionen automatisk. En af medarbejderne, Gitta Olesen, fik sin første robotkollega for to uger siden
- Lige i starten studsede vi lidt, da direktøren snakkede om robotter. Men det bliver sikkert fint. Den skal hjælpes lidt, men når den kører alene, kan jeg jo lave andre ting, siger Gitta Olesen.
NS System er førende i Danmark inden for profilbeklædning - tøj med påtrykt logo. Netop i sådan en branche så direktøren en oplagt mulighed for at indføre robotter.
- Vi har en del ensformigt arbejde, som slider på folk. Robotten bliver ikke slidt, og den kan arbejde kontinuerligt, siger Niels Rask.
Universitetsfabrikken ventes også at tiltrække flere studerende.
- Det betyder, at vi får nogle bedre muligheder for at følge med i, hvad der sker ude i den virkelige verden, siger Steffen Mortensen, civilingeniør og ph.d-studerende på Aalborg Universitet.
- Det er blandt andet de danske robotter, Universal Robots og Mir, der er med i projektet på Aalborg Universitet. Mir kan køre mange kilometer hver dag og sætte ting på plads. De små danske håndteringsrobotter, Universal Robots, sælges i hele verden og er specielle, fordi de kan arbejde uden afskærmning.
- Det betød meget for os, at vi kan stå lige ved siden af robotten og arbejde sammen med den. Desuden er det vigtigt for os, at den er dansk produceret, så vi lige kan ringe og få en dansker i røret, hvis der er spørgsmål. Robotter er helt klart en af de veje, vi er nødt til at kigge på. I vores del af verden har vi jo løntunge processer, og så er det til at overkomme at give 200.000 kroner for at en robot. Så kommer det også til at give os mere vækst - og ikke afvikling af arbejdspladser, som nogle engang frygtede, siger Niels Rask, direktør i NS System.