Aalborgforskere laver billeder af smerter
Forskere fra Aalborg Universitet har udviklet en metode til at undersøge smerter hos patienter med slidgigt.
Metoden viser, at der ikke altid er sammenhæng mellem de reelle skader og de smerter, som patienten føler.
Det skyldes, at nervesystemet har ændret sig. Og man vil derfor kunne møde folk med helt ødelagte knæ, der ikke føler smerter, og patienter med store smerter, selvom deres reelle knæskader er forholdsvis små. Det oplyser professor Lars Arendt-Nielsen i en pressemeddelelse fra Aalborg Universitet.
Han har sammen med lektor Thomas Graven Nielsen været med til at udvikle metoden. I dag føler 15 procent af alle knæopererede stadig smerter, selv om de har fået et nyt knæ - formentlig fordi hele nervesystemet er omkodet, så det ikke kan vende tilbage til en smertefri tilstand.
Den internationale medicinalindustri er meget interesserede i området, da det vil kunne åbne et enormt marked, og for patienterne vil en øget forståelse af smertesystemet kunne medføre bedre behandling.
Slidgigt og andre såkaldte muskel-skeletale sygdomme er et stort problem for sundhedsvæsenet, og problemet ser kun ud til at ville stige i de kommende år på grund af, at der bliver flere ældre mennesker og flere overvægtige.
Ifølge Gigtforeningen er 700.000 danskere berørt af muskel- og skeletsygdomme, og på arbejdsmarkedet er problemer i bevægeapparatet skyld i 43 procent af alle langtidssygemeldinger.