Aalborgforskning bag ny kræftbehandling
Forskningens Hus og det private firma MPI står bag en ny epokegørende kræftbehandling. Ved hjælp af en særlig udviklet software kan forskere nu målrette kræftbehandlingen til den enkelte patient.
Seniorforsker Jesper Dahlgård siger:
"Når vi får en prøve af en kræftsvulst kan vi se hvilke gener der er aktive lige nu. Softwaren fra MPI kan bagefter fortælle os hvilken behandling som er mest effektiv over svulsten.
Den nye behandling er godt nyt for patienterne og lægerne på Hæmatologisk Afdeling på Aalborg Sygehus.
" Problemet i dag er, at vi ikke kan se hvilken behandling der virker bedst på den enkelte patient, men er nødt til at behandle patienterne som en gruppe", siger ledende overlæge Anne Bukh til TV2 Nord.
Med den nye behandlingsform er der åbnet mulighed for at give en individuel behandling til hver enkelt patient og dermed få en større chance for helbredelse.
For Anne Bukh betyder det, at hendes får en målrettet behandling, i stedet for som i dag, hvor man populært skyder med spredehagl mod kræften:
"Metoden her er meget relevant for de patienter, der har fået et tilbagefald efter en tidligere behandling. Kan vi undgå at udsætte dem for unødvendige kemokure undgår vi også mange bivirkninger.
Seniorforsker Jesper Dahlgård er sikker på, at den genudvalgte behandling vil gøre en forskel:
"Jeg er sikker på, at denne metode vil redde liv".
Aalborg Sygehus vil nu gennemføre et såkaldt klinisk forsøg, der forhåbentligt vil dokumentere den ny behandlings fortrin. For Forskningen Hus er gennembruddet måske den største sejr til dato. Professor og forskningsleder Hans E. Johnsen siger:
"Forskningen og vores resultater her viser, at vi kan hvad vi skal, og at de midler vi har fået fra det offentlige og private fonde er givet godt ud.