AAU-satellit skal overvåge grønlandske farvande
Foto: Nick Clark (arkiv)
En ny satellit lavet af studenter fra Aalborg Universitet skal bidrage til overvågningen af sejlads i de grønlandske farvande.
Sikkerheden ved sejlads i de grønlandske farvande skal forbedres, og det skal ske med en ny satellit, som en gruppe studerende fra Aalborg Universitet har bygget.
I dag har Farvandsvæsenet svært ved at holde øje med skibstrafikken, da man fra kysten kun kan opfange radiosignaler fra skibe, indtil de er 60 kilometer fra kysten.
Det sker, at krydstogtskibe sejler tæt på Grønlands kyst, eller at fragtskibe skyder genvej uden at være godkendt til at sejle i farvandet, og det kan gå galt.
Derfor bestilte Farvandsvæsenet satellitten hos Aalborg Universitet, hvor de studerende tidligere har sendt to satellitter i rummet.
Med de studerendes satellit, AAUSAT3, bliver det nu lettere at overvåge skibstrafikken. Alle skibe udsender såkaldte AIS-signaler med informationer om navn, position og kurs. De signaler kan en radiomodtager i satellitten modtage, og det gør det muligt at følge skibe under hele sejladsen.
Radiomodtagern i satellitten betegnes som verdens mindste, og projektet har vakt opsigt i udlandet, hvor det tyske rumfartsagentur har bedt om at bruge modtageren, når de i år sender
- Vi arbejdede på et projekt, hvor der var tyskere med. De så vores AIS-modtager og bemærkede, at den så ud til at være bedre end deres egen, som skulle bruges på en noget større og noget mere professionel satellit. Så det er super fedt, at de har den tillid til os, så vores arbejde faktisk bliver til noget i det format, siger Troels Jessen, civilingeniørstuderende med speciale i trådløs kommunikation, som har været med til at bygge satellitten.
AAUSAT3 forventes at blive sendt i kredsløb i løbet af maj.