AAU-studerende til VM i iværksætteri
Et nyt produkt, der skal gøre det nemmere for bevægelseshæmmede at benytte iPads og andre tablets, er så god en idé, at dommerne i en iværksætterikonkurrence sendte to AAU-studerende videre til VM i iværksætteri.
Et møde med den handicappede mand, Christian, der er lam fra halsen og ned fik to studerende til at tænke ud af boxen og opfinde et nyt hjælpemiddel, som er blevet patentansøgt og nu også udpeget som godt nok til at deltage ved VM i iværsæktteri, der foregår i København til september.
Alene det at blive udvalgt til at deltage i DM i iværksætteri var noget af en fjer i hatten for to grupper studerende fra Aalborg Universitet, for konkurrencen var hård.
Hele 150 hold kæmpede om kun 18 pladser, men de to AAU-grupper slap igennem nåleøjet og fik til konkurrencen Venture Cup i København mulighed for at fremlægge deres ideér for dommerkomitéen.
Og den opgave klarede Lizanne Svane og Asbjørn Houmøller Eliasen så godt, at de vandt en af de seks kategorier og sikrede sig dermed udover præmien på 25.000 også en plads til VM for iværksættere, som foregår i København til september.
De to står bag lavteknologiproduktet TubusOne, som skal gøre det lettere for bevægelseshæmmede at benytte tablets og på den måde gøre det nemmere for dem at kommunikere med omverdenen.
- Det var hamrende surrealistisk at vinde vores kategori og kvalificere os til VM. Indtil da havde TubusOne jo kun været en idé, som Asbjørn og jeg havde talt om, men nu vidste alle besked om produktet, og det var lige i det sekund, at TubusOne fik liv, fortæller den ene af bagmændene, Asbjørn Houmøller Eliasen.
- Vi var begge superglade, og selvom jeg ikke er en åbenlys følsom type, fik jeg tårer i øjnene. Men sejren er ikke det vigtigste for os. For os er det vigtigere at gøre en forskel, og det gør vi, når vi kommer til at se, at produktet gør en forskel for mennesker og gør det lettere for dem at kommunikere, siger Lizanne Svane, der er nyuddannet cand.scient.techn., mens Asbjørn Houmøller Eliasen læser til maskiningeniør.
Ved at vinde adgang til finalen får de to også adgang til et såkaldt StartUp Booster-program, hvor de to i et år kan trække på rådgivning og services fra en række relevante firmaer og mentorer i bestræbelserne på at give TubusOne den bedst mulige start.
Udover de to deltog fra AAU også holdet Crowdmove, der forbinder forbruger og virksomhed ved skabelsen af en online platform, hvor forbrugerne kan udfylde information omkring deres oplevelse med forskellige produkter og services.
En information, som er guld værd for virksomhederne, og som derfor sælges tilbage til virksomhederne gennem deres medlemskab af platformen. Al indtjening går til velgørende formål. Crowd Move består af Andrei Beno, Mario Filchev, George Jordanov og Viktor Georgiev Kyosev.