LIGE NU:

AAU vil være førende

Aalborg Universitet vil inden nytår have verdens førende laboratorium indenfor test af mobilt internet.

Med en enorm 100 meter høj bue hen over Aalborg Universitet (AAU) som synligt vartegn vil forskere i Aalborg opbygge verdens mest avancerede laboratorium med tilhørende målefaciliteter indenfor mobil- og datakommunikation.

Universitetet er allerede i det globale førerfelt på området.

Men med det nye laboratorium og tilhørende bue til et samlet stort tocifret millionbeløb bliver det muligt at lave de allermest avancerede målinger og dermed forbedre mobilt internet i alle mulige produkter.

- Får vi de nødvendige tilladelser, kan vi have et unikt laboratorium på plads omkring årets udgang, siger professor Gert Frølund Pedersen. Han leder den store antenneforskningsgruppe ved Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer.

Af hans 45 fuldtidsansatte er de 44 lønnet direkte af store virksomheder. Både staten, universitetet, instituttet, Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet og diverse fonde bidrager med midler til byggeriet.

Aalborg er kendt for ekspertise i forskningen i mobilteknologi. Herunder påvisningen af de stadigt dårligere antenner i telefoner såsom Apple og Samsung. Universitetet har kørt flere rekordstore forskningsprojekter på mobilområdet.

- Det nye laboratorium er et naturligt næste skridt. Det bliver det største og mest avancerede Over The Air (OTA) laboratorium i verden. Der er meget få på verdensplan, der kan måle i den størrelsesorden, vi får mulighed for med den 100 meter høje bue, siger Gert Frølund Pedersen.

Direktør Per-Hartmann Christensen fra den danske afdeling af Intel har tidligere arbejdet sammen med universitetet om det 90 millioner kroner dyre og store 4G-forskningsprojekt under Højteknologifonden:

- Det er vigtigt for os at kunne efterprøve idéer med konkrete målinger. Det bliver der enestående muligheder for i Aalborg. For forbrugerne betyder det, at vi og andre kan lave bedre løsninger til dem, siger han i en kommentar.