LIGE NU:

Åben å på vej i Aalborg

Aalborg får måske sin egen åbne å i midtbyen. Efter mere end hundrede år med lukkede åer, føres Østerå nemlig muligvis snart igennem centrum.

Arkitekter i Teknik- og Mijøforvaltningen i Aalborg Kommune har de seneste par måneder arbejdet med planer om at gøre Østerå åben helt ned til Limfjorden. I dag bliver den til en lukket å, når den kommer til området omkring tekstilfabrikken Gabriel, som ligger tæt ved Sønderbro.

Ideen er at lade Østerå fortsætte som åben å henover over godsbaneareal og videre hen til og gennem Karolinelund. Herefter skal den åbne å løbe ned til havnen, forbi Nordkraft og den endnu ikke byggede Musikkens Hus for til slut at rende ud i Limfjorden.

Rådmand Mariann Nørgaard er begrejstret for en åben å. Hun vil meget gerne have teknikerne til at arbejde videre med planerne.

- Jeg synes det er en rigtig god ide, som kan være med til at øge herlighedsværdien i de områder åen løber igennem, siger Teknik- og Miljørådmand Mariann Nørgaard (Venstre) til TV2/Nord.

Indtil til slutningen af 1800-tallet var netop Østerå og tre andre åer i byen åbne hele vejen ned til Limfjorden. I folkemunde blev Aalborg den gang kaldt nordens Venedig.

- Jeg synes simpelthen det er en genial ide, fordi den har udspring i det som egentlig var karakteristisk for Aalborg, siger næstformand i Teknik- og Miljøudvalget Kristian Schnoor (Soc.dem.) til TV2/Nord.

Politikerne skal på et møde i dag tage stilling til, om teknikerne skal arbejde videre med planerne. Hvis det bliver et ja, kan et endeligt forslag være klar til vedtagelse næste sommer.

Det er endnu uvist, hvad en åben Østerå i centrum vil koste, og hvornår den eventuelt kan stå færdig.