LIGE NU:

Absalon anholdt pirater

Et boardinghold fra det danske støtteskib "Absalon" har i eftermiddag boardet et angiveligt piratmoderskib ud for Somalias kyst og tilbageholdt ti mistænkte pirater.

Pirater anholdt
Boardingholdet, der efter det oplyste, bestod af folk fra Frømandskorpset og militærpolitiet, har bragt piraterne ombord på Absalon, hvor de bliver tilbageholdt.

Spørgsmålet om hvad der nu skal ske med piraterne er for kort tid siden videregivet til Udenrigsministeriet.
Søværnets chef er stolt over aktionen.

- I betragtning af de store forventninger, der er knyttet til Absalon, er jeg stolt, siger chefen for Søværnets Operative Kommando, kontraadmiral Nils Wang, der for kort tid siden fik nyheden om tilfangetagelsen af de formodede pirater.

Nils Wang udtaler sig på baggrund af meget foreløbige meldinger om aktionen. Men han er ikke i tvivl om, at tilbageholdelsen af de mistænkte og deres skib er lovlig.

- Når det skete på åbent hav og når man i forbindelse med en rutinemæssig inspektion finder klare tegn på pirateri er tilbageholdelsen i overensstemmelse med folkeretten og Absalons mandat, siger Nils Wang.

Mistænkte tilbageholdt i container
De mistænkte er foreløbig tilbageholdt i en til formålet indrettet container på Absalons flexdæk.

Længden af opholdet afhænger blandt andet af det politiske niveau, siger Nils Wang

- Vores opgave lige nu er at sikre, at de har anstændige forhold og at passe på skibet. Det er trist, at vi har det her problem. På længere sigt er det ikke aktion som denne, der er løsningen på pirateri. Den løsning skal landene selv finde, siger admiralen, der i disse dage diskuterer blandt andet kampen mod pirateri med kolleger i organisationen North Atlantic Coast Guard Forum i Ilulissat i Grønland.

Multinational Task Force
Absalon overtog for få dage siden ledelsen af den multinationale flådestyrke Task Force 150, der blandt andet har til formål at jagte pirater og våbensmuglere i den nordlige del af det Indiske Ocean.