Ældre skal hjælpes til at klare sig selv

De ældre skal lære at hjælpe sig selv, mener en stor del af de nordjyske kommuner. Foto: TV2/Nord

Mange nordjyske ældre, handicappede og førtidspensionister behøver ikke få så meget hjemmehjæp, som de får i dag. Det mener en række af nordjyske kommuner. Og derfor er de på vej med projekter, hvor de ældre skal klare flere dagligdagsting selv.

Kommunerne kalder det hjælp til selvhjælp. Tanken er, at de kan spare penge på hjemmehjælp samtidig med, at de ældre bliver mere selvhjulpne og får mere livskvalitet. 

Ideen har kommunerne hentet fra Fredericia, som har gode erfaringer med et storstilet projekt. En rundringning, som TV2/Nord har lavet, viser, at 7 ud af de 11 nordjyske kommuner er vej til at kopiere Fredericiamodellen. 

Mariagerfjord Kommune har uddannet ti hjemmetrænere, og tirsdag i dag gik de i gang med at træne de ældre til at klare hverdagsudfordringer såsom støttestrømper og gulvvask.

Næste nordjyske kommune, der indfører den såkaldte Fredericiamodel, er Frederikshavn. Det ventes at ske til maj.

I Hjørring Kommune planlægger man også at indføre selvhjælpsprojektet blandt de ældre. Hos fagforeningen FOA i Hjørring frygter man, at ældre fremover får mindre hjælp - udelukkende på grund af kommunale besparelser.

Forsiden lige nu