Ældre utrygge efter tricktyverier
De seneste uger er en række nordjyder blevet udsat for tricktyverier i deres egne hjem. Tyvene slår ofte til hos ældre borgere - og det har gjort de ældre utrygge.
De seneste uger er en række nordjyder blevet udsat for tricktyverier i deres egne hjem. Tyvene slår ofte til hos ældre borgere, og det har gjort de ældre utrygge.
De seneste uger har Nordjyllands Politi oplevet en stigning i antallet af tricktyverier. Politiet har fået cirka én anmeldelse om ugen om tricktyverier i ældres hjem.
Senest skete det søndag i Aalborg, hvor en ældre dame på 101 år fik stjålet 2000 kroner af en kvinde, der påstod, at hun kom med mad.
Tricktyverierne går ofte ud over de ældre, hvor tyvene narrer sig ind i deres hjem ved at udgive sig for at være fra hjemmeplejen eller viceværten.
- De forsøger at hyle de ældre ud af den, og så er de måske to, og den ene distraherer den ældre, mens den anden stjæler smykker og kontanter, eller også udgiver de sig for at være noget, de ikke er, for eksempel vicevært eller varmemester, siger vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi, Poul Severinsen.
88-årige Rita Topgård fra Aalborg havde for nylig selv besøg af en tricktyv. En kvinde ringede på hendes dør og påstod, at hun skulle aflevere medicin til overboen, som ikke var hjemme. Kvinden ville ind i Rita Topgårds lejlighed, for at låne papir og blyant.
- Hun satte sin fod i døren, så jeg ikke kunne lukke den, men da jeg spurgte, hvem hun skulle aflevere medicin til, kunne hun ikke give mig et navn. Det gjorde mig mistænksom, og jeg ville ikke lukke hende ind. Så hun fik altså bare et skub ud af døren, fortæller Rita Topgård.
Oplevelsen sidder stadig i hende:
- Det har da rystet mig. For det kunne jo have været gået grueligt galt, hvis hun havde skubbet mig eller taget min rollator. Så havde jeg jo været hjælpeløs, siger hun.
Og på ældrecentret i Fynsgade i Aalborg var tricktyverierne i dag også det helt store samtaleemne. De seneste ugers tyverier har gjort de ældre utrygge:
- Vi har i mange år ikke låst vores døre, men det gør vi altså nu, for man ved aldrig, hvem der står udenfor, siger Sonja Olsgaard fra Aalborg.
Sidste år var 1400 personer på landsplan udsat for tricktyveri i deres eget hjem - det er 40 % flere end året før. Udviklingen bekymrer hos Ældre Sagen:
- Det er en modbydelig form for kriminalitet, for det gør jo de ældre utrygge ved at lukke folk ind i deres hjem, og det kan ende med, at de ældre isolerer sig socialt efter sådan en begivenhed, siger chefkonsulent i Ældre Sagen, Olav Felbo.
Ældre Sagen har en række konkrete råd til, hvordan man kan beskytte sig mod tricktyverier. Læs rådene i boksen til højre.
Gode råd til at undgå tricktyveri
- Lav faste aftaler med hjemmehjælpere, håndværkere, sygeplejersker, familie og andre.
- Bed dem om at overholde aftalerne Hvis du bor alene, så lad være med at skilte med det. Forbogstav og efternavn på dørskiltet er nok.
- Vær opmærksom på fremmede i kvarteret og tal med din nabo, andre beboere i opgangen eller ejendomsinspektøren. Det kan give tryghed i hverdagen.
- Tal med din bank om mærkning af bankbøger. Brug evt. en bankboks.
- Betal dine regninger via Pengeinstitutternes Betalingsservice (PBS) eller via netbank.
- Få en sikkerhedskæde eller bøjle af god kvalitet og en dørspion på din hoveddør.
- Få en låsesmed til at se på din dørlås. Det kan være, at du har brug for en ny eller en ekstra lås.
Kilde: Ældre Sagen.