LIGE NU:

Ældreminister begræder bølge af plejekonkurser: - Den skal stoppes

Et serviceeftersyn af plejesektoren skal sætte en stopper for bølgen af konkurser blandt private plejefirmaer, siger ældreminister Thyra Frank.

Konkursen i Din Hjemmepleje ApS, der leverede pleje til lige godt 600 borgere i Hjørring og Frederikshavn kommuner, blev tirsdag den 10. i rækker af konkurser blandt plejefirmaer i Nordjylland siden 2015.

Hver gang har borgernes kommune skullet træde til, redde trådende ud og levere pleje indtil borgerne havde valgt et nyt privat plejefirma eller kommunen som fast plejeleverandør.

Tirsdag fik Hjørring Kommune et varsel på blot 30 minutter før konkursen var en realitet. Løsningen for borgerne blev, at kommunen i de kommende 14 dage finansierer den videre drift af Din Hjemmepleje ApS, og det fik onsdag borgmester Arne Boelt til at komme med en skrap kritik af systemet, som det er sat sammen i dag.

- Jeg tænker, at den situation vi bliver bragt i, er under al kritik. Vi bliver først bekendt med det om morgenen og får 30 minutter til at reagere ellers bliver bilerne kørt i garage, og det synes jeg er noget forbandet svineri, for at sige det lige ud, sagde han til TV2 Nord. Kritikken får opbakning fra Christiansborg af blandt andre Stine Brix fra Enhedslisten og Flemming Møller Mortensen fra Socialdemokratiet. 

Og også ældreminister Thyra Frank fra Liberal Alliance kommer borgmesteren i møde. Hun vil have den konkursbølge, der på landsplan siden 2013 har betydetover 40 konkurser, reduceret kraftigt.

- Den skal stoppes. Borgerne skal have mulighed for at vælge frit uden at være nervøse for, at det firma de får hjælp fra pludselig går konkurs. Man kan ikke få det fuldstændig væk, men man kan minimere det, og det er noget af det arbejde regeringen har sat igang, siger Thyra Frank med henvisning til det serviceeftersyn af lovgivningen på området, der blev igangsat i februar sammen med innovationsminister Sophie Løhde (Venstre) og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (Liberal Alliance).

- Vi kigger på, hvorfor de her konkurser sker. Der er sket rigtig mange konkurser, også siden vi lavede om på loven i 2013, og vi må se på hvad vi kan gøre for at få det minimeret, for det kan vi simpelthen ikke leve med, fortæller Thyra Frank, der onsdag holdt møde med de øvrige ministre samt flere interesenter på området, herunder KL.

Serviceeftersynets konklusioner vil formentlig være klar sidst på sommeren, men Thyra Frank kan allerede nu sige, at borgernes frie valg af plejefirma ikke trækkes tilbage, som det ellers foreslås af Enhedslistens Stine Brix, der ikke mener et velfærdsområde som hjemmeplejen hører til ved private firmaer.

-  Vi har hele livet haft det frie valg. Vi kan vælge de ting, vi har lyst til. Skal det så være sådan, at den dag, vi får brug for hjælp, så har man ikke det valg mere? Jeg synes, det er uendeligt vigtigt, jeg elsker mangfoldighed, jeg synes det er vigtigt at man har det frie valg - også den dag man får brug for hjælp, siger Thyra Frank.

- Vi ved at 70 procent at de borgere der bliver spurgt og kender til det frie valg, de synes det er vigtigt, det er der, så det skal stadig være der, siger hun videre.

PH 230421 SI Jomfru Ane gade dagen derpå Still

Lad dig ikke friste: Snyd med coronapas kan koste en plet på straffeattesten

sandskulpturer 7

play Attraktioner gør klar til at åbne torsdag

Prototype på eldrevet passagerfærge der skal kunne sejle autonomt mellem Nørresundby og Aalborg.

Fjordbus over Limfjorden: Selvsejlende elfærge forventes klar i 2022

112 alarm politi politibil

Hasarderet kørsel og hærværk foran børnehavebørn

PH 230421 SI Jomfru Ane gade dagen derpå Still

Lad dig ikke friste: Snyd med coronapas kan koste en plet på straffeattesten

sandskulpturer 7

play Attraktioner gør klar til at åbne torsdag

Til forsiden

Til forsiden