Afslag på seniorpension stiger: - Jeg synes, det er drønærgerlig

Næsten 2000 ansøgninger blev sidste år afvist.

- Enten vidner det om uvidenhed omkring vores medlemmer og deres arbejdsforhold, ellers ved de, hvad de gennemgår og vil alligevel skære tre år. Uanset hvad, der gør sig gældende, er foruroligende.

Sådan lyder kritikken fra Kenneth Kirkeby, som er socialrådgiver hos 3F i Aalborg.

For flere og flere, som ansøger om seniorpension bliver afvist, efter behandlingen er overgået til seniorpensionsheden.

Da ordningen startede i 2020 blev der tilkendt 93 seniorpensioner, hver gang 100 søgte. Sidste år var det tal så faldet til 70, og i løbet af året blev det kun værre. 

Det viser tal fra Jobindsats, der er en del af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og Beskæftigelsesministeriet, som TV2 har fået fat i. 

- Vi ser nogle forskellige afslag, hvor vi mener, at det ikke giver mening. Det var ikke det, der var den oprindelige tanke. Det pudsige er, at det ikke er lovgivningen, der har ændret sig. Det er praksis, siger Kenneth Kirkeby. 

quote Vi joker med, om der har været en politiker fra borgen forbi og sige, at det er for attraktivt

Kenneth Kirkeby, Socialrådgiver hos 3F, Aalborg

Seniorpension

Hvor Arne-pensionen er en ret for borgere, som har været tilstrækkeligt med år på arbejdsmarkedet, så kræver det en visitation for at få seniorpension. 

Hertil er kravene blandt andet, at man maksimalt skal kunne arbejde 15 timer om ugen. Den vurdering blev i starten foretaget af kommunen, men nu er det altså Seniorpensionsenheden, der hører under ATP-koncernen, som står for vurderingen. 

Hvad er seniorpension?

  • Seniorpension er en tilbagetrækningsform for personer tæt på pensionsalderen.

  • Pensionen kunne tilkendes fra januar 2020 og gælder for personer med maksimalt seks år til folkepensionsalderen.

  • Derudover skal man have haft en ”langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet” med mindst 20-25 års beskæftigelse.

  • Desuden må man højest kunne arbejde 15 timer om ugen i forhold til seneste job.

  • Der er tale om en såkaldt visitation, hvilket betyder, at der skal ske en faglig henstilling eller vurdering.

  • Det er ATP, der administrerer seniorpensionsordningen.

Kilde: TV2 fra: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR)

Selve ordningen er ifølge Kenneth Kirkeby fornuftig, men flere af de afslag, som han oplever hos 3F, mener han dog ikke ligger i tråd med retningslinjerne omkring seniorpension.

- Det her er et af de bedste socialpolitiske redskaber. Det har været en rigtig god ordning for flere af vores medlemmer, som ellers skulle have hutles sig gennem indtil en eventuel efterlønsalder. 

- Jeg synes, det er drønærgerligt, at det bliver forhandlet så stramt et sted, når man har så god en ordning.

Da seniorpensionen blev indført i 2020 var der knap 9500 ansøgninger, året efter 10.500, mens der sidste år var 13.500 ansøgninger. 

Antallet af tilkendegivelser var dog ikke meget højere i 2022 end i 2020, men alligevel blev seks gange så mange ansøgninger afvist, viser tallene fra Jobindsats.

- Vi joker med, om der har været en politiker fra borgen forbi og sige, at det er for attraktivt, siger Kenneth Kirkeby.

Derfor får man afslag

Siden 2020 har to af de mest brugte argumenter for afslag, været ansøgernes tilknytning til arbejdsmarkedet og deres arbejdsevne. 

Og især arbejdsevnen oplever Kenneth Kirkeby bliver brugt hyppigt.

- Jeg har ikke noget at have det i, men det virker som om, at der er sket en markant ændring fra, da kommunen administrerede det, og så det sidste halvandet år hos Seniorpensionsheden. Der er sket en stramning i vurderinger af, hvornår man er over eller under de 15 timer. 

I næsten 2000 af ansøgningerne fra sidste år vurderede Seniorpensionsheden, at ansøgerne ikke levede op til kravet om, at man højest kan arbejde 15 timer om ugen. 

- Vi skal alle bidrage med det, som vi kan, men vi må også anerkende, at når en person efter 45 år er nedslidt, så er de nedslidte. Det nytter ikke at sige, at de må vente til, at de er 64, siger Kenneth Kirkeby. 


En dyr omgang

Da Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre i maj 2019, indgik aftalen om seniorpension, forventede de, at ordningen i 2025 ville blive benyttet af 17.150 personer.

Men ifølge de seneste tal fra Jobindsats var der 23.843 personer på seniorpensionsordningen i februar 2023. 

Partierne afsatte 6,4 milliarder kroner som en del af aftalen for perioden 2019 til 2025. I de sidste tre år har der dog været "forsørgelsesudgifter" som følge af seniorpensionen for mere end 6,75 milliarder kroner. 

Udelukkende i januar og februar i år er det beløb steget med yderligere 800 millioner kroner. 


Seneste nyt

fra Nordjylland