Aftale om sommerens eksamener: - Det er et godt kompromis

En ny aftale betyder, at de studerende på landets ungdomsuddannelser skal op til færre eksamener til sommer. Aftalen bliver modtaget positivt hos studerende og undervisere.

20-årige Janus Østergaard-Dinesen går i 3.g på Aalborg Katedralskole. Med den nye politiske aftale, der landede fredag, kan han se frem til at skulle op til færre eksamener til sommer og mere undervisning.

- Overordnet set er jeg meget positiv over for den personligt. Jeg synes, den kommer med nogle gode bud på, hvordan det kan blive en fair studentereksamen, lyder det fra Janus Østergaard-Dinesen.

Udover færre eksamener bliver pensum mindre, og læseferien bliver inddraget til undervisning.

- Den giver ikke det fulde udbytte, som jeg skulle have haft med en fuld studentereksamen, så jeg bliver 100 procent klar til en videregående uddannelse, men den klæder en okay godt på, siger Janus Østergaard-Dinesen.

Positiv aftale – omstændighederne taget i betragtning

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning mener, at aftalen er det bedste kompromis - situationen taget i betragtning.

- Jeg tror, der er mange elever, som kan sidde tilbage med en lettet følelse i maven, lyder det fra Sara Højholt, der er forperson i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning i Region Nordjylland.

Sara Højholt mener, det er vigtigt, at både elever og andre ikke stempler de studerende som generation corona, men ser på, hvad de har fået ud af tiden i stedet.

- Jeg tror, vi kan gå ud af som en styrket generation, der har oplevet, hvad en global pandemi vil sige, siger Sara Højholt.

På den anden side af eksamensbordet er rektoren på Aalborghus Gymnasium positiv, men realistisk om, hvor mange problemer med fagligt efterslæb aftalen kan løse.

- Den var nok lidt ventet. For vi er efterhånden kørt så langt ud, at det ikke var muligt at lave en ordentlig eksamen, siger Torben Poulsen.

Han er især bekymret for sidsteårs-studerende og peger på de naturvidenskabelige fag, der er svære at klare virtuelt. Men han har en opfordring til de studerende.

- De skal nok blive klar. Det er jeg ikke i tvivl om. Men de skal følge godt med i det virtuelle, og når de kommer tilbage, skal de virkelig stramme den an, så vi kan få lært dem de ting, de skal lære, siger Torben Poulsen.

Aftalen har givet ro i maven hos Janus, der har et halvt år tilbage af sin gymnasietid, før han først skal et år til Tyskland og derfor læse på universitetet.

- Jeg har i hvert fald fået mere blod på tanden. Været mere indstillet på, hvor jeg skal lægge min energi henne. Nu er jeg indstillet på, hvordan det skal være til sommer, og det er meget rart.


Seneste nyt

fra Nordjylland