LIGE NU:

Agri Nord bekymret: Rumænske landbrugsarbejdere kan bringe svinepest til Danmark

Der er konstateret svinepest i Rumænien. Derfor råder Agri Nord landmænd med rumænske medarbejdere til at tage deres forholdsregler.

Truslen fra afrikansk svinepest er rykket et skridt nærmere den danske svineproduktion efter, at der er konstateret to udbrud i Rumænien.

Flere rumænere, der kommer fra de steder, hvor svinepesten er brudt ud, arbejder i Danmark, og har netop været hjemme på ferie.

Det skaber bekymring hos Agri Nord. For rumænerne kan nemlig ubevidst tage smitten med sig til Danmark.

Derfor opfordrer de svineproducenter med rumænske medarbejdere til at tage en række forholdsregler.

- Først og fremmest skal rumænske medarbejdere overholde en karantænetid på 48 timer, efter de er kommet ind i Danmark. Og så må de under ingen omstændigheder have fødevarer fra hjemlandet med i stalden, siger Ulrik Krogsgaard, der selv er svineproducent og formand for Agri Nord Svin.

Dog er det ikke kun de ansatte rumænere i landbruget, som kan udgøre en smittefare. For eksempel kan køretøjer, der har været i et inficeret område bringe smitten med sig.

Kan koste milliarder

Det er afgørende, at sygdommen holdes ude af Danmark. Det vil nemlig være katastrofalt for landbruget, hvis afrikansk svinepest kom ind i de danske stalde.

- Det vil koste 2,7 milliarder lige på stedet, for eksportmarkederne vil lukke omgående. Mange svineproducenter frygter en lavere svinepris, men jeg frygter, at afrikansk svinepest bliver et større problem, siger Ulrik Krogsgaard.