05:29

Franske Camille Saurel er biolog på Dansk Skaldyrscenter på Mors. Centeret kan ikke rekruttere danske biologer. Foto: Torben Lykke Larsen

1 af 2

Akademikere vil ikke til Mors

Det er nemmere at rekruttere højtuddannede medarbejdere fra udlandet end at få en dansk akademiker til at flytte til Mors. Det oplever Dansk Skaldyrscenter i Nykøbing. Centeret har ansat to biologer fra Spanien og Frankrig, fordi ingen danske kvalificerede biologer ville flytte til Mors.

Det er halvandet år siden at franske Camille Saurel flyttede til Nykøbing Mors med mand og to børn for at arbejde som biolog her på Dansk Skaldyrcenter.

- Det er rigtig godt at arbejde her. Vi har gode faciliteter og det er et fantastisk sted. Det er et stille og dejligt sted at bo, så det er godt for en familie, fortæller Camille Saurel.

Sallingsundbroen er tilsyneladende svær at passere for danskere. For når skaldyrcenteret slår biologstillinger op, så er der næsten kun udenlandske ansøgere i bunken.

- Vi er jo glade for at vi internationalt er så anerkendte, at man som udenlandsk topforsker gerne vil komme til Danmark. Det er vi glade for, og det betyder jo, at vi gør noget rigtigt, men jeg kan da godt undre mig lidt over, at det ikke er muligt at tiltrække dansk arbejdskraft, siger Jens Kjerulf Petersen, direktør i Dansk Skaldyrscenter.

Skaldyrscenteret står ikke alene med problemet. En undersøgelse fra beskæftigelsesregion Nordjylland viser, at 60 procent af virksomhederne på Mors og i Thy har svært ved at rekruttere eller fastholde højtuddannet arbejdskraft. Det kommer ikke bag på Camille.

- Det er hårdt at bo her. Det er ikke så nemt at have et socialt liv her. Jeg har mødt mange danskere, som synes det er svært at flytte langt væk fra en storby, siger Camille Saurel.

En del af forklaringen på de danske akademikeres manglende lyst til Mors handler også om ægtefæller. Lederen af skaldyrscenteret mener, at der er for lidt politisk fokus på at den bedre halvdel også skal have et job i området.

- Akademikere er ofte gift med akademikere, og vi kan ikke tilbyde to arbejdspladser nødvendigvis. Vi kan tilbyde en arbejdsplads og så har man et ægtefælleproblem, siger Jens Kjerulf Petersen.

Ægtefælleproblematikken kender Camille alt til. Hun vil gerne blive boende på Mors, men hun kan blive tvunget til at flytte. For hendes mand er også biolog, og han kan ikke finde et job i området.

- Det er ikke nemt at finde et job til min mand. Det må fremtiden vise. Hvad nu hvis din mand aldrig finder et job i området? Så har vi et problem.