Foto: Per Frank Paulsen

Akutbehandling styrkes i Udkantsdanmark

Regeringen lægger op til at forlænge den nuværende forsøgsordning med akutlægehelikoptere i Karup og Ringsted.

Det skal ikke være farligere at falde om med et hjerteanfald, hvis man bor i et udkantsområde, end hvis man bor i storbyen.

Det lægger regeringen op til i sit finanslovforslag, hvor der blandt andet bliver afsat midler til at forlænge forsøg med akutlægehelikoptere.

- Et godt og lige sundhedsvæsen er i stand til at sikre den bedst mulige akutbehandling, også i yderområderne, lyder det i finanslovforslaget.

Regeringen vil forlænge de nuværende forsøgsordninger med akuthelikoptere med base i henholdsvis Karup og Ringsted, og regeringen lægger op til at drøfte en varig helikopterordning fra 2013 med forligspartierne.

Forslaget modtages med stor glæde i styregruppen for prøveordningen med redningshelikopteren på Sjælland, der for øjeblikket kører som forsøg støttet af TrygFonden.

-Jeg håber, at der vil være almindelig enighed i Folketinget om at få en permanent ordning på plads, siger overlæge Jakob Trier Møller, der er formand for den sjællandske prøveordning.
Han håber på enighed om et tredje beredskab, der kan dække Fyn og Sønderjylland.

Tre-fire beredskaber med akutlægehelikoptere er det optimale for at sikre en tilpas kort flyvetid i hele Danmark.

Næste år koster akuthelikopterne staten 50 millioner kroner, mens de i 2013 vil komme op på 102 millioner kroner i statsbudgettet.

Forsøget med akutlægehelikoptere varer i første omgang frem til juli næste år, indtil aftalen formentlig forlænges.
Helikopterne kan dække geografisk store områder. Den i Karup dækker eksempelvis både Region Midtjylland og Region Nordjylland.
Helikopterne har plads til en enkelt patient ad gangen.