LIGE NU:

Akuthelikopter flyver færre gange i Nordjylland end andre steder

Den nordjyske akutlægehelikopter har i løbet af året været kaldt til 823 missioner. Det er lidt færre end de øvrige helikopteres omkring 1000 flyvninger.

Det viser tal fra regionerne. Den landsdækkende akutlægehelikopterordning begyndte i oktober 2014, men det er først fra januar 2019, at ordningen blev udvidet til også at dække Nordjylland.

Den "nordjyske" helikopter  flyver fra en midlertidig base placeret i Aalborg lufthavn, mens planen er, at den inden længe skal have base ved Saltum. Den har været kaldt til 823 missioner i løbet af året, hvilket er lidt færre end de øvrige helikopteres omkring 1000 flyvninger.

Den gennemsnitlige aktivitet for de fire helikoptere ligger nu på 12 missioner om dagen.

Godt halvdelen af de akut syge og tilskadekomne patienter er blevet fløjet til hospital, og heraf 90 procent direkte til specialiseret behandling på et af landets universitetshospitaler. Andre patienter er blevet tilset på skadestedet og er enten blevet kørt med ambulance til nærmeste hospital eller erklæret døde på stedet. Hvis ambulance og akutlægebil ankommer først og vurderer, at der ikke er brug for hjælp med helikopteren afmeldes den og er klar til en ny mission.

Næstformand for Danske Regioner og formand for Region Nordjylland, Ulla Astman er glad for, at helikopterne er blevet en integreret del af regionernes samlede præhospitale indsats.
- Akutlægehelikopterne dækker jo hele landet, men flyver mest til nogle af de områder, hvor der er længst til specialiseret behandling. Samtidig har de en særlig opgave med at sikre hurtig hjælp til kritisk syge borgere på de danske øer. Det glæder mig, at vi har fået udviklet et så velfungerende tilbud, som i dén grad bidrager til mere lige adgang til akut specialbehandling for borgere på tværs af landet, siger Ulla Astman (S).

Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning har fra den første helikopter lettede den 1. oktober 2014 til 1. oktober 2019 fløjet 17.484 missioner.

De fire akutlægehelikoptere