Foto: Thomas Gaardsmand (Arkivfoto)

Ålbæk-sagen fortsætter i morgen

To lukkede telefonnetværk blev ifølge politiet brugt ved smugleriet, som endte med skudveksling i Ålbæk. Her kan du læse detaljer fra retssagen.

En nøje analyse af mobiltelefoner er nøglen i politiets opklaringsarbejde i hashsagen fra Ålbæk i Nordjylland.

"Papa", "junior" og "satan" er blandt de kodenavne, som er bundet til bestemte personers telefonnumre, fortæller anklager Mette Bendix i Retten i Hjørring mandag formiddag til Ritzau.

Straffesagen mod fem nordmænd drejer sig om smugling af 260 kilo hash, som blev forpurret for et år siden under stor dramatik ud for havnen. Under en skudveksling med PET's Aktionsstyrke blev en 49-årig nordmand dræbt.

Ved at kommunikere i to forskellige lukkede netværk forsøgte smuglergruppen at undgå aflytning og opdagelse, mener anklagemyndigheden.

En række telefoner blev fundet under aktionen. En lå på den norske speedbåd, som blev stoppet under forsøget på at sejle fra Danmark til Norge med hashen, andre var i to anholdtes besiddelse, og der blev også fundet telefoner i biler.

Hashen blev omlastet på havnen i Ålbæk fra en norsk Audi. Denne bil var blevet lejet af en af de fems mor, oplyser anklager Mette Bendix.

Under selve aktionen i Ålbæk blev to af mændene anholdt, men de tre andre kom til senere. En af disse gjorde sig bemærket ved at ringe til en af de varetægtsfængslede i arresten i Hjørring - og denne telefon blev aflyttet af politiet.

Den 39-årige, som politiet udpeger som hovedmand, lejede et par dage før smugleriet en bil hos Avis i Københavns Lufthavn.

Det er i hvert fald politiets påstand. Hans forsvarer understreger ved sagens start, at man kun kan konkludere, at bilen blev lejet i den 39-åriges navn.

Under sagen ønsker anklageren at afhøre to af PET's betjente, men det bør ske bag lukkede døre, lyder kravet.

Også en ansat på et hotel i Frederikshavn, hvor et par af de tiltalte menes at have boet, skal afhøres som vidne. Og det gælder i øvrigt også to ansatte fra en sportsbutik i Silkeborg, hvor en af de tiltalte menes at have indkøbt de sportstasker, som hashen blev transporteret i.

Men de vigtigste beviser for anklagemyndigheden består tilsyneladende i de såkaldte teleoplysninger om mobiltelefonerne, deres placering og indhold.

Status fra Retten i Hjørring:

Tre af de tiltalte erkender sig delvist skyldige.

Den ene (37 år) kun af transport af 45 kg hash.

Den anden (28 år) at have været på havnen og at der var 260 kg hash på havnen.

Tredje (29 år) at have indkøbt sportstasker til transport af hash.

Ingen af de tiltalte ønsker umiddelbart at udtale sig i retten.

Anklagemyndigheden mener, at rollefordelingen har været således:

Den 37- og den 28-årige var på Aalbæk Havn 6. januar 2013 for at smugle de 260 kg hash til Norge.

Den 39-årige har været koordinatoren bag det hele og har planlagt aktionen.

Den 46-årige har stået for telefonnetværket, blandt andet ved aktivering af simkort og optankning af taletid.

Den 29-årige har stået for indkøb af sportstasker og transporteret hash fra Silkeborg (hvilket han erkender - dog kun 80 kilo).

TV2/Nord i Retten i Hjørring:

Den 39-årige og den 28-årige ønsker ikke at afgive forklaring.

En 37-årig nordmand fortæller om de dramatiske minutter under skudvekslingen med politiet for et år siden. Han siger, at han ikke vidste, at en af de øvrige var bevæbnet. Han tilstår kun 45 kilo hash og siger, at han mente, at der også blev smuglet 200 liter sprit.

Den 37-årig kom til Danmark 5. januar. Med sig havde han 45 kg hash, som han havde fået i Spanien.

Han havde også fået syv mobiltelefoner med forskellige numre kodet ind. Han skulle ikke kontakte nogen, men ville blive kontaktet.

Han skal mødes med en og vil få yderligere besked om tid og sted.

Han tager til Frederikshavn og overnatter på Scandic Hotel sammen med den 28-årige. Han kender ikke den 28-årige. Har blot mødt ham et par gange i Norge, fortæller han.

Han får overdraget den Audi, som blev brugt til at fragte hash til Ålbæk Havn. Han troede kun, at der var de 45 kg hash, han selv havde haft med. Havde fået at vide, at der var sprit i de andre tasker, men han tjekkede ikke efter.

Så forklarer han ellers, hvordan de kører til havnen, venter på båden og skal til at læsse taskerne på båden, da politiet sætter ind. Tumult, han hører skud osv.

Han har flere gange under sin varetægtsfængsling haft telefonisk kontakt med en person. Han vil ikke sige hvem, men ifølge anklageskriftet er det den 46-årige.

Han vil i det hele taget ikke udtale sig om andre personer, altså hvem der har planlagt, hvem han har været i kontakt med osv.

Han siger i øvrigt, at han ikke vidste, at nogen ville have en pistol med på båden. Så havde han aldrig sagt ja til at gøre det.

Han kender ikke de andre rigtig godt. Han har mødt dem nogle gange.

Retssagen fortsætter i morgen:

Retssagen fortsætter igen i morgen i Retten i Hjørring. Her forventes det, at den 28-årig, den 29-årig og den 46-årig afgiver forklaring. Den 39-årig nægter sig skyldig og vil ikke udtale sig.