Alkoholproblemer hos udviklingshæmmede
Konsekvens sætter i aften fokus på voksne udviklingshæmmede, der har et alkohol-problem. Omkring seks procent af landets voksne udviklingshæmmede drikker så meget, at de er ude i et misbrug. Det er procentvis flere end for resten af befolkningen. Et problem fordi det etablerede behandlersystem ikke er gearet til specifikt at tage sig af den gruppe borgere.
En stor procentdel af de udviklingshæmmede har et alkoholproblem. Til gengæld er hjælpen så godt som ikke eksisterende.
Omkring seks procent af landets voksne udviklingshæmmede drikker så meget, at de er ude i et alkoholmisbrug. Det er procentvis flere end for resten af befolkningen. Og det er et stort problem, mener foreningen LEV og Udviklingshæmmede Landsforening (ULF), for der er så godt som ingen hjælp til de udviklingshæmmede, der vil ud af et alkoholmisbrug. Nyhedsmagasinet Konsekvens sætter denne gang fokus på konsekvensen af, at det etablerede behandlersystem ikke er gearet til specifikt at tage sig af den gruppe borgere.
Vi besøger blandt andre Bo Bastian fra Aalborg, der er udviklingshæmmet og gennem mange år alkoholiker. Det var et spark fra familien, der fik ham til at indse, at han drak alt for meget og fik ham hjulpet ud af misbruget. Også Hanne Nielsen fra Vrå kender til et liv både som udviklingshæmmet og alkoholiker, også hun måtte kæmpe sig ud af misbruget uden hjælp fra det etablerede behandlingssystem. I dag rejser hun rundt for Udviklingshæmmede Landsforening og fortæller om sine oplevelser til inspiration for de mange i samme situation.
Ingen af de nordjyske kommuner, vi har talt med, har tilbud målrettet udviklingshæmmede alkoholikere. Derimod er alle behandlingstilbud som udgangspunkt individuelle, lyder det fra kommunerne, men ingen har erfaringer med udviklingshæmmede.
Det er et problem, mener blandt andre konsulent hos LEV, Thomas Gruber, som siger, at han har kendskab til, at udviklingshæmmede alkoholikere er blevet afvist og stemplet som "umotiverede" i forhold til at tage imod afvænningstilbud, alene fordi den udviklingshæmmede ikke har forstået spørgsmål fra det etablerede behandlingssystem.
Udviklingshæmmede er kendetegnede ved, at de på det kognitive, forståelsesmæssige plan ofte ikke er i stand til at forstå det samme som normalt begavede.
De er groft sagt ikke kloge nok til at forstå hvad der sker og bliver sagt.
Og det Udviklingshæmmede Landsforenings erfaring, at udviklingshæmmede alkoholikere alene må nøjes med antabus udskrevet af deres læge, når de vil ud af misbruget.
Nyhedsmagasinet Konsekvens sender fra University College Nordjylland i Aalborg, hvor man uddanner de socialpædagoger, der har kontakt med de udviklingshæmmede. Og faggruppen oplever ofte at stå magtesløse, når borgeren drikker for meget. Tre socialpædagogstuderende kommer med deres bud på, hvorfor situationen skal tages alvorligt og hvordan kan den kan forbedres.
Se med tirsdag den 27. september TV2/Nord klokken 19.30.