Alt for nemt at snyde med køretimer

05:21

Foto: Josefine Brader

1 af 2

Det er for let at snyde med antallet af køretimer, når man tager kørekort - sådan lyder kritikken fra flere i branchen.

Når man tager kørekort, skal man have minimum 16 køretimer, før man må gå op til køreprøve. Men det er ikke alle steder, det bliver overholdt.

TV2/Nord har snakket med en af de køreskoleelever, der skrev under på køretimer, han aldrig modtog. Han og kørelæreren skrev under på fiktive datoer med forskellige farver kuglepenne, så det så ud som om, der var underskrevet på forskellige dage.

- Jeg ville gerne have mit kørekort hurtigt. Der sad en autoritet, altså min kørelærer, der sagde, at jeg var klar til at gå op til køreprøve, og så gik jeg ud fra, at det var rigtigt, siger eleven, der ønsker at være anonym af hensyn til sin kørelærer.

Selvom kørelæreren slap for at undervise i alle timer, betalte eleven den samme pris som alle andre. Han vurderer, at han modtog 12 eller 13 køretimer, og han tror generelt, at mange fusker med timerne.

Formanden for Aalborg-Nørresundby Kørelærerforening, Jens Madsen, mener, at det er alt for let at snyde med lektionsplanen - og umuligt at opdage.

- Hvis vi vil, så kan vi udfylde en lektionsplan her og nu, og så har du det bevis, der skal til, før du kan gå op til køreprøve - uden at du har kørt en meter, siger Jens Madsen.

Den holdning bakkes op af formanden for Køreprøvesagkyndiges Landsforening, Peter Krarup, der til daglig sidder ved Nordjyllands Politi.

- Problemet med snyd er stigende. Det er utilfredsstillende at man ikke overholder køreuddannelsernes principper, så vi får dygtige bilister på vejene. Det er alt for nemt at omgås reglerne i dag, siger Peter Krarup.

Det er meget få kørelærere, der er blevet dømt for at snyde, da det nærmest er umuligt at opdage. At skrive under på fiktive timer er dokumentfalsk, og både kørelærer og elev kan blive straffet med bøde - og i værste fald fængsel.

Se mere i vores udsendelse 19.30.

Forsiden lige nu