Alvorlige fejl på nordjyske sygehuse: 56 har fået kræft
Over 500 kvinder er de seneste år blevet indkaldt for sent til opfølgende kræftundersøgelser. En ny redegørelse viser, at Region Nordjylland ikke har overholdt reglerne, og i 56 tilfælde er kvinder endt med diagnosen brystkræft.
Over 500 kvinder i Region Nordjylland har ventet for længe på opfølgende kræftundersøgelser. 56 af dem har fået konstateret kræft eller forstadier til brystkræft.
Igennem næsten tre år er der sket alvorlige fejl i forbindelse med screening for brystkræft på sygehuse i Nordjylland.
Region Nordjylland har oplyst til Sundhedsstyrelsen, at 519 kvinder for sent har fået tilbudt opfølgende undersøgelse efter mammografiscreeninger. De 519 kvinder blev undersøgt mellem 1 og 53 kalenderdage for sent i forhold til 14-dages fristen.
Det er uendelig trist for de kvinder, der er ramt, og det giver stor usikkerhed.
Eva Bundesen, formand for Dansk Brystkræft Organisation
56 af kvinderne har efterfølgende fået konstateret kræft eller forstadier til brystkræft.
Hos Dansk Brystkræft Organisation er formand Eva Bundesen chokeret over, at så mange kvinder har fået forkert behandling.
- Det er uendelig trist for de kvinder, der er ramt, og det giver stor usikkerhed. Jeg har mødt nogle af kvinderne, der har været igennem det her. De er utrygge og usikre, og det kan jeg godt forstå. Det er skræmmende, at der kan gå flere år, før regionen opdager, at man ikke har gjort, som man skal, siger Eva Bundesen til TV 2.
Overskridelsen skyldes primært uklare procedurer for vurdering af røntgenbilleder. Fejlene har fundet sted i perioden fra 1. maj 2014 til og med 10. februar 2017.
- Det er dybt beklageligt, at systemet har fejlet. Det må ikke ske igen, siger regionrådsmedlem i Region Nordjylland, Per Larsen (K).
Reglerne siger, at regionen skal tilbyde en dato for forundersøgelse senest 14 dage efter, at der er opstået mistanke om kræft i forbindelse med en mammografiscreening. Hvis regionen ikke kan det, skal patienten have tilbud om henvisning til en forundersøgelse på et sygehus i en anden region, et privat sygehus her i landet eller et sygehus i udlandet, som kan tilbyde behandlingen inden for den fastsatte maksimale ventetid.
Det er skræmmende, at der kan gå flere år, før regionen opdager, at man ikke har gjort, som man skal.
Eva Bundesen, formand for Dansk Brystkræft Organisation
- I Sundhedsstyrelsen ser vi med stor alvor på, at regionen har haft utilstrækkelige procedurer for vurdering og indkaldelse af kvinderne, når mistanke om kræft opstår ved borgernes deltagelse i screeningsprogrammet for brystkræft. Borgerne skal have fuld tillid til, at procedurer og rettigheder bliver overholdt. Fra Sundhedsstyrelsens side præciserede vi reglerne i 2014, da der var fokus på det nye screeningsprogram for tarmkræft. Vi har haft en god dialog med Region Nordjylland, og vi er tilfredse med de ledelsesmæssige skridt regionen har taget i forhold til de berørte kvinder, og til fremover at sørge for at få indkaldt til forundersøgelser efter mammografiscreening i tide”, siger enhedschef Janet Samuel, Sundhedsstyrelsen.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er alle de berørte kvinder blevet orienteret om forløbet, og alle har modtaget information om deres rettigheder og deres klagemuligheder.