Analyse: De nordjyske gymnasier løfter ikke eleverne

Over halvdelen af de nordjyske STX, HHX og HTX-uddannelser formår ikke at løfte uddanne deres elever til det forventelige niveau.

I disse dage springer studenter med huer i alverdens farver ud. Efter års slid i klasserne og nervepirrende forsvar ved den grønne dug kan de kalde sig studenter, studiner, super-studenter og så videre. De kan feste - velfortjent - og tage deres eksamensbeviser med ud i verden.

Men hvad står der på det eksamensbevis? Det er vidt forskelligt om man bliver færdig på den ene eller anden uddannelse, viser en analyse lavet af Dansk Erhverv. Og det er også meget forskelligt om det der står, svarer til det potentiale, man har.

Analysen gennemgår 201 gymnasieskolers evne til at løfte eleverne over det forventede niveau, og samlet set dumper de nordjyske uddannelse.

10 STX-, HHX-, og HTX-uddannelser formår at løfte deres elever højere end forventet mens 13 uddannelser ender i modsatte grøft. Deres elever får eksamensbeviser med lavere gennemsnit, end det kunne forventes.

- Vi står med en række unge, der ikke får nok ud af deres uddannelse. Det kan vi ikke være bekendt – hverken over for dem eller for samfundet, siger Mette Fjord Sørensen, uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv.

Øverst på listen over gymnasieuddannelser i Nordjylland, der formår at løfte eleverne, finder man Frederikshavn Gymnasium og HF-Kursus. Her har man - udfra faktorer som karakterer fra folkeskolen og forældrenes indkomst og uddannelse  - kommet frem til, at den gennemsnitlige elev bør få et karaktergennemsnit på 6,22. Virkeligheden er dog bedre. De tre årgange (2013-2015) der indgår i analysen, fik nemlig i gennemsnit et gennemsnit på 6,68.

I modsatte ende af tabellen finder man Mariagerfjord Gymnasium. Her var det forventet at eleverne i gennemsnit ville få karaktergennemsnittet 6,67 til at stå på eksamensbeviset, men det endte på 6,29 - 0,39 karakterer under det forventede.

Det placerer Mariagerfjord Gymnasium som femtedårligst blandt STX-uddannelserne i hele landet. Frederikshavn Gymnasium og HF-kursus er til gengæld nummer syv i den sjove ende af tabellen.

Se alle de nordjyske gymnasieuddannelser og deres evne til (ikke) at løfte deres elever her.