Analyse: Denne gang gik Erik Høgh-Sørensen over stregen

Søren Wormslev
Politisk analytiker, TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De færreste nordjyder kan formentlig nævne navnene på mange af regionsrådets 41 medlemmer. Mange af de folkevalgte passer i vid udstrækning deres arbejde uden for mediernes - og offentlighedens - søgelys.

Det ene af Dansk Folkepartis fire medlemmer af regionsrådet, Erik Høgh-Sørensen, er ikke én af disse.

Siden den 56-årige DF-politiker i 2017, takket være 1340 personlige stemmer, kom i regionsrådet, har han flittigt markeret sig og sine synspunkter i medierne, på Facebook m.v. Tit har hans synspunkter været kontante, kritiske og vendt mod regionsrådsformand Ulla Astman (S).

Har før stemt anderledes

Dermed fører han, som han ser det selv, Dansk Folkepartis politik, hvis overordnede mål "må være at få en en ny regionsrådsformand". 

I et par tilfælde har han i enkeltsager - uden at det har udløst sanktioner - i regionsrådet stemt anderledes end partifællerne. Det skete blandt andet i sagen om salget af Sygehus Nord.

Dansk Folkepartis fire medlemmer af regionsrådet

Ib Madsen, Brovst (gruppeformand)

Erik Høgh-Sørensen, Tolne

Anne Mette Mortensen, Aalborg

Jørgen Hammer Sørensen, Hobro


I tirsdags meddelte han så på regionsrådsmødet, at han - som den eneste af de 41 folkevalgte - ville stemme imod forliget om 2022-budgettet. Et forlig, som hans egen gruppeformand, Ib Madsen, har været med til at forhandle på plads og til slut satte sit navn under. Partifæller havde forinden på et gruppemøde søgt at få ham til at rette ind - men forgæves. Efter Erik Høgh-Sørensens opfattelse var der gode ting i forliget, mens andre af budgettets elementer fik ham til at sige i regionsrådssalen, at "lugten af valgflæsk hænger tungt" over budgetaftalen.

Dermed gik han over stregen, synes partifæller, der nu har bedt Dansk Folkeparti ekskludere ham af partiet.

Beslutningen om dette træffes af den hovedbestyrelse, som Erik Høgh-Sørensen indtil sidste måned selv var medlem af, men blev stemt ud af på årsmødet. Inden da havde han været i infight med partifæller om blandt andet DF's udlændingepolitik, og det havde føget med krasbørstige mails mellem hovedbestyrelsens medlemmer - mails, som flere medier efterfølgende kunne publicere.

Er uddannet journalist

Erik Høgh-Sørensen har en amerikansk journalistuddannelse, han efterfølgende har brugt på Ritzaus Bureau og som ansat i Mærsk-koncernen. Han har også i sit journalistiske virke udvist veludviklede evner til at bide sig fast i en sag (eksempelvis det langvarige efterspil til den danskfødte SS-officer Søren Kams handlinger under Anden Verdenskrig, som han dækkede og også skrev en bog om). Erik Høgh-Sørensen er godt skåret for tungebåndet, og da han for nogle år siden flyttede til Nordjylland, fik han hurtigt en høj stjerne blandt nordjyske partifæller.

quote Spørgsmålet er omvendt, hvor meget mere DF's spidskandidat, gruppeformand Ib Madsen, vil stå model til.

Søren Wormslev, politisk analytiker

Spidskandidat i Hjørring

Det har han fortsat på sin hjemmebane i Hjørring Kommune - han bor i Tolne. Her har partifællerne nyvalgt ham til spidskandidat ved det kommende kommunalvalg, og både de og DF i nabokommunen Frederikshavn bakkede hans genvalg til hovedbestyrelsen op.

Andre steder i det nordjyske DF-landskab nyder Erik Høgh-Sørensen i dag ikke samme opbakning, og han havnede på en 11. plads, da der skulle opstilles kandidater til regionsrådsvalget. Han betragtes af mange som en ballademager og en solorytter. Og i de andre partier har mange længe undret sig over, at politikeren af sine egne i et parti, der er kendt for kæft, trit og retning, har fået så lang snor, som tilfældet er.

Eksklusion vil kræve 2/3-dels flertal

Hvis Erik Høgh-Sørensen ufrivilligt skal forlade DF, fordrer det, at to tredjedele af hovedbestyrelsen stemmer for at ekskludere ham. I et parti, hvor der på årsmødet blev dekreteret ro, er lysten til mere intern ballade kort før kommunal- og regionsrådsvalget nok begrænset.

Men spørgsmålet er omvendt, hvor meget mere DF's spidskandidat, gruppeformand Ib Madsen, vil stå model til. Det er ikke nået dertil, at hovedbestyrelsen må vælge mellem ham og Høgh-Sørensen - endnu.

Ekskluderes Erik Høgh-Sørensen ikke, er der til gengæld ingen tvivl om, at han i de kommende uger vil gøre alt, hvad han kan, for at sætte fut i den kommunale valgkamp i Hjørring og prøve at sikre sig en ny kampplads her de næste fire år. 

Forsiden lige nu

Drikkevand_2
Seneste nyt

Ikke rengjort i 17 år - Derfor skal hundredevis af borgere fortsat koge deres vand

skole
Seneste nyt

Kommunens store skoler var bekymrede: Nu tør de langsomt ånde lettede op

Seneste nyt

Ekstra tog og fyldte tribuner: Sådan forbereder politiet sig på lokalbrag

Ålegræs iltsvind Limfjorden

Død fjord: Værste iltsvind i 20 år

Drikkevand_2
Seneste nyt

Ikke rengjort i 17 år - Derfor skal hundredevis af borgere fortsat koge deres vand

skole
Seneste nyt

Kommunens store skoler var bekymrede: Nu tør de langsomt ånde lettede op

Til forsiden

Til forsiden