Glæde over anbefaling om at afskaffe randzonelov Foto: Jesper Lange

Anbefaling af afskaffelse af randzonelov glæder landmænd

Her i Nordjylland tager et samlet landbrug godt imod Natur- og Landbrugskommissionen anbefalinger.

Der er stor tilfredshed med, at kommissionen foreslår den af landmænd forhadte randzonelov afskaffet.

Helt bevidst har landmand Asger Møller Madsen fra Brovst gennem lang tid dyrket den jord, der ligger tættere end 10 meter fra vandløb. Det er klart ulovligt i henhold til randzoneloven, men ifølge Natur- og Landbrugskommisionen skal det i mange tilfælde være tilladt.

- Kommissionens anbefalinger er lige vores melodi, siger Asger Møller Madsen til TV2/NORD.

Ikke kun i organisationen Bæredygtigt Landbrug, som Asger Møller Madsen er med i, er der glæde. Det er der hele vejen rundt i det nordjyske landbrug. For randzoneloven er virkelig forhadt.

- Landmændene har aldrig været udsat for noget som de har hadet lige så meget som randzoneloven. Så kommissionens anbefalinger er et skridt i den rigtige retning, siger chefkonsulent Jens Elbæk Andersen fra LandboNord.

I stedet for generelle regler om at alle landmænd skal have randzoner, så foreslår kommissionen, at landmændene må køre gødning som gylle ud de steder, hvor jorden kan tåle det - uden vandløbene bliver forurenet.

Kommissionen vil have, at hver enkelt landmand skal en udledningstilladelse. Så kan han i princippet gøre som han vil, bare han ikke udleder flere næringsstoffer end i dag.