Nordjyllands Politi var blandt andet talstærkt til stede på Ravnkildevej i Aalborg Øst, hvor den ene af de omkring 20, der på landsplan onsdag blev anholdt den omfattende sag om mulig terror-aktivitet. Foto: Jeppe Hostrup

Anholdt i Aalborg: Mand sigtet for at ville købe våben og ammunition til aktion

En af de tre, der er sigtet for forsøg på at finansiere samt købe våben og ammunition til brug for en aktion på et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet, har formentlig rødder i det nordjyske, i hvert fald blev han onsdag anholdt i Aalborg i forbindelse med den landsdækkende politiaktion.

Det fortæller TV2s retsreporter på stedet, Janni Pedersen. I sigtelsen mod de fem personer - fire mænd og en kvinde - står der, at de har forsøgt at finansiere samt indkøbe våben, lyddæmpere og ammunition til brug for en aktion i perioden op til 11. december på et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet. De fem fremstillede personer er alle i alderen 19 til 28 år.

De nægter sig alle skyldige i forsøg på at købe eller finansiere våben til brug ved terror. Dermed har syv af de otte, der er blevet fremstillet i Københavns Byret, nægtet sig skyldige. Det er fortsat uvist, hvordan den sidste - den 38-årige kvinde - forholder sig. 

Anklagemyndigheden oplyser, at man kører to forskellige sager, der dog begge tager udgangspunkt i de mange anholdelser og sigtelser fra onsdag.

Den ene sigtelse angår fem anholdte, den anden er rejst mod tre af de anholdte. 

Det er således den første sag, der har relation til anholdelsen onsdag i Aalborg. 

I den anden sag er tre af de anholdte sigtet for at forberede bombesprængning i Danmark eller i udlandet. De skal blandt andet have forsøgt over to omgange at skaffe sprængstoffet TATP, som kaldes "Satans Mor".

Der er ingen detaljer i sigtelsen om, hvor eller hvornår bombesprængningerne skulle finde sted. To af de sigtede nægter sig skyldige. Den tredje har endnu ikke taget stilling til sigtelsen. 

Der ud over er en 27-årig mand, der blev anholdt i Aalborg under politiets mange ransagninger, løstladt. Det bekræfter mandens far over for TV 2. Den 27-årige blev løsladt efter tre timers afhøringer.

De personer, der onsdag blev anholdt i Aalborg, er blevet transporteret til København, idet det er der, sagen lige nu kører - foreløbig som grundlovsforhør med henblik på at få de implicerede varetægtsfængslede.

Der er nedlagt navneforbud i sagen. 

Tidligere har såvel politi som PET oplyst, at de anholdte personer vil blive sigtet efter Straffelovens paragraf 114 stk. 1, den såkaldte terrorparagraf. Den fastslår, at "handlinger såsom drab, drabsforsøg, vold, alvorlig brandstiftelse og frihedsberøvelse skal regnes som terrorisme, blandt andet hvis det er hensigten at skræmme en befolkning i alvorlig grad."

Strafferammen er helt op til livstid. 

Opdateres

HER ER SIGTELSEN MOD DEN ANHOLDTE I AALBORG

forsøg på terrorisme efter straffelovens § 114 stk. 1, nr. 1, jf. § 21,

ved i månederne op til den 11. december 2019, med forsæt til at skræmme en befolkning i alvorlig grad eller uretmæssigt at tvinge danske offentlige myndigheder til at foretage eller undlade at foretage en handling eller at destabilisere eller ødelægge Danmarks grundlæggende politiske forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer, i forening og efter fælles aftale og forståelse, at have forsøgt at begå handlinger som nævnt i stk. 1, nr. 1, der i kraft af deres karakter eller den sammenhæng, hvori de ville blive begået, kunne tilføje Danmark eller et andet land alvorlig skade, idet de sigtede forsøgte at finansiere og købe pistoler, lyddæmpere og ammunition til brug for en eller flere terrorhandlinger et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet, hvilket mislykkedes, idet de sigtede blev anholdt.