LIGE NU:

Annettes råb om hjælp blev ikke hørt

Alt for mange kvinder går rundt med en fødselsdepression, de ikke får behandling for. Det kan få alvorlige konsekvenser for både mor og barn siger en førende psykolog.

45-årige Annette Marcher fra Nibe elsker i dag sin søn Elias over alt på jorden. Men sådan har det ikke altid været. Efter hun fødte sønnen Elias for fem år siden fik hun det så dårligt at hun seriøst overvejede at bortadoptere drengen og to gange var hun tæt på at begå selvmord.

- Jeg var så desperat. Det gjorde så ondt i mit hjerte. Jeg hadede mig selv og jeg kunne slet ikke håndtere mit liv. Jeg kunne ikke håndtere min søn og jeg kunne slet ikke hænge sammen, siger Annette Marcher.

Annette havde fået en fødselsdepression. Hun kom i behandling her hos psykolog Lise Gullestrup i Aalborg, der har skrevet flere bøger om emnet. Hun siger at mindst 10 procent af alle mødre bliver ramt af en depression, men det mindre end halvdelen, der kommer i behandling.

- Jeg synes det er alvorligt, også fordi det kan få nogle større konsekvenser for børnene at de vokser op med en mor, der har haft en fødselsdepression. De kan på samme måde som moren komme til at have en sårbarhed i deres personlighed som de så må kæmpe videre med, siger Lise Gullestrup.

I Frederikshavn slog en 20-årig mor i fredags sin ni dage gamle søn ihjel og hun forsøgte at begå selvmord. Kvinden opsøgte mindst fire forskellige sundhedspersoner efter fødselen, herunder sin egen læge. Hun fik ikke den hjælp der kunne forhindre hende i slå sin søn ihjel. Annette siger at også hun blev afvist af sin egen læge, da hun bad om hjælp.

- Jeg kom endda selv og sagde at jeg troede at jeg havde en fødselsdepression og forklarede hvordan jeg havde det. Alligevel sagde lægen at det skulle jeg ikke tage mig af. Lægen mente at jeg bare trængte til at sove, og så blev jeg sendt hjem igen, siger Annette Marcher.

Anettes Marchers redning blev en sundhedsplejerske. Hun spottede at noget var helt galt og sendte Annette i behandling.

- Hvis ikke det var for den sundhedsplejerske, så havde jeg bortadopteret min søn eller slået mig selv ihjel. Det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Annette, der i dag er helt rask.

En psykiatrisk undersøgelse skal slå endeligt fast om det var en fødselsdepression, der fik den 20-årige mor i Frederikshavn til at slå sit barn ihjel.