Antallet af narkokørsler eksploderer

05:50

1 af 2

Sigtelser for at køre med narkotika i blodet eksploderer. De seneste år er ekstraordinært mange nordjyske bilister blevet snuppet af politiet. Bare i år er næsten 200 bilister blevet testet positive for narkotika.

Nordjyllands Politi har i en længere periode testet et større antal bilister for at køre med narko i blodet. Det har givet bid.

- Det er skræmmende at opdage, at der er 250 om året, der bliver sigtet for det her, siger Ole Juul Schmidt, vicepolitiinspektør i Færdselsafdelingen ved Nordjyllands Politi.

De seneste tre år er antallet af bilister, som er blevet sigtet for narkokørsel, mere end fordoblet i forhold til for bare få år siden.

- Vi ser det også i forbindelse med alvorlige færdselsuheld. Sågar færdselsuheld med dødelig udgang. Så vi vil bestemt gerne have dette budskab ud, at man virkelig skal passe på, siger Ole Juul Schmidt.

Tallene taler deres tydelige sprog. I 2008 var der 59 sigtelser for narkokørsel. Siden da er tallet generelt steget markant. I 2013 toppede det med 246 sigtelser, mens der i år til og med september 196 sigtelser for narkokørsel.

Én af grundene til, at antallet af sigtelser stiger, er ifølge politiet, at de nyere narkometre gør det billigere og nemmere at teste bilisterne. Samtidig er politiet blevet bedre til at analysere pupillerne på de bilister, der er påvirkede.

- Niveauet har nok været sådan i mange år, vi har bare ikke kunne finde og påvise de her sager, siger Ole Juul Schmidt.

Cathrine Pedersen er koordinator for ANT, som er regionens alkohol- narko - og trafikkurser. Kurser som er obligatoriske for bilister, som gerne vil have deres kørekort igen, hvis de har mistet det på grund af for eksempel kørsel under narkopåvirkning. 11 procent af de mange hundrede kursister svarer i en undersøgelse, at de har kørt narkokørsel.

- Vores kursister er bare et udsnit af befolkningen, og så er der dem, der aldrig bliver taget, siger Cathrine Pedersen.

Cathrine Pedersen mener, at der har været for lidt opmærksomhed på narko i trafikken.

- Der mangler noget fokus på, at det faktisk er hamrende farligt, at køre rundt med narkotika i blodet. Men der har ikke været ret meget fokus på det. Vi er blevet stopfodret med kampagner om spirituskørsel og hvor længe alkohol er i kroppen. Men det her har vi ingen kampagner på og det har vi ikke ret meget viden om.

Folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen fra Socialdemokraterne mener, at politikerne på Christiansborg nu må tage affære.

- Jeg synes, det her er et foruroligende højt antal. Jeg vil undersøge, hvor bevidste regeringen er, når nu de her tal viser meget, meget tydeligt, at mange bliver taget med at køre bil, hvor de faktisk er påvirket af narko.

Hos politiet forsikrer de, at de gør alt, hvad de kan for at knække kurven.

- Vi kontrollerer altså alt det, vi kan, og det er jo en helt naturlig del, ikke kun for færdselsafdelingens folk, men også for det operative personale i almindelighed, at man har fokus på det her, siger Ole Juul Schmidt.

Forsiden lige nu