Anti Doping Danmark efterlyser regler efter Phillip Nielsen-sag
Jens Evald vil skrive til Wada og bede om bud på, hvordan fødevareforurening skal håndteres i dopingsager.
Formanden for Anti Doping Danmark, juraprofessor Jens Evald, er glad for, at den danske cykelrytter Philip Nielsen er blevet frikendt for brug af clenbuterol.
- Når det kan sandsynliggøres, at han uforsætligt kommer til at teste positiv på grund af forurenede fødevarer, så skal han frifindes.
- Det åbner dopingreglerne også for, og som jeg ser denne og andre sager, så er tendensen også, at det er den vej, fortolkningen af reglerne går, siger Jens Evald, der dog savner hjælp fra det internationale antidopingagentur (Wada) til netop at fortolke sagerne.
- Vi skriver i denne eller næste uge til Wada for at efterlyse nogle retningslinjer for, hvordan vi skal forholde os til disse sager om forurenede fødevarer.
Han forestiller sig, at Wada i øjeblikket afventer, at forskellige verserende sager bliver afgjort, før man går ind og kan melde klart ud.
I Jens Evalds øjne er der ingen risiko for, at frifindelserne er med til at åbne en ladeport for, hvordan man med mærkelige forklaringer kan undgå straf.
- Sådan ser jeg det ikke. Der er nogle specielle forhold nogle steder i verden, hvor man bruger dette stof til opdræt af kvæg. Og for at sikre retssikkerheden, så bliver vi nødt til at lade tvivlen komme folk til gode, hvis det kan skyldes forurenet mad.
- Vi må bedømme de forklaringer, som sportsfolkene kommer med og vurdere, om de er relevante at tage i betragtning. Sådan er det.
- Antidopingorganisationerne er ikke sat i verden for at holde øje med, hvad folk putter på tallerkenen i buffeten. Vi skal ikke bekæmpe, hvad folk ved et uheld er kommet til at indtage via forgiftede fødevarer. Vi skal bekæmpe brug af doping, slår han fast.