LIGE NU:

App løser flaskehalsproblem

En app løser flaskehalsproblemerne med manglende arbejdskraft. Det hævder Dana, a-kassen for selvstændige.

Dana vil bringe nordjyske virksomheder sammen - dem der mangler arbejdskraft og dem, der i en periode mangler noget at lave. Tømrermester Peter Berg bygger løs. Lige nu 170 boliger i Vadum, og han mangler folk - ligesom mange andre håndværksmestre.

- I øjeblikket gør vi alt, hvad vi kan, for at finde medarbejdere. Vi har godt gang i den og nogle har knap så meget gang i den. Det er lidt svært, for vi skal jo vide, hvor de er henne. Lige nu er der sikkert flaskehalsproblemer i de lidt større byer, men i oplandet er det måske nemmere at finde arbejdskraften. Som det er lige i øjeblikket, tror jeg, at det er oplandet, der kan hjælpe os – og ikke omvendt, siger Peter Berg, indehaver af Frede D. Nielsen, Tømrer & Snedkerfirma i Aalborg.

Han skal bruge tømrere, malere og murere, og det bruger han en ny app fra a-kassen Dana til. Appen hedder ProMatch, og den sætter virksomhederne i kontakt med hinanden.

- Så er der nogle af vores kolleger, der eventuelt står med nogle medarbejdere i en periode, der kan låne ud til os, og så kan vi benytte os af dem. Eller også er det omvendt på et andet tidspunkt. Vi kan jo også engang imellem have et hul i vores bemanding, så vi kan låne ud til vores kolleger, siger Peter Berg.

Politikerne glemmer de selvstændige

Ifølge Dana fokuserer politikerne alt for meget på lønmodtagere og glemmer de selvstændige, når de snakker flaskehalsproblemer.

- I forhold til at der går 125.000 topprofessionelle selvstændige her i Danmark, så skulle man prøve at kigge den vej. Og vi har en app, ProMatch, der hjælper de selvstændige med at finde hinanden. Der er et stort potentiale. Det er ikke selvstændige, der er ledige. Det er bare selvstændige, der er måske ikke har fyldt deres ordrebog helt op. De kunne godt bruge lidt mere arbejde og har lidt ledig kapacitet, siger Kim Kirkegaard, områdechef i Dana A-kassen.

Områdechefen vil have politikerne til at skynde sig med at få brugt den ledige arbejdskraft blandt de selvstændige.

- Vi har gjort politikere og andre offentlige instanser opmærksom på den her mulighed for at finde et match mellem virksomhederne, så vi får udnyttet også de selvstændiges arbejdskraft, men de har ikke hørt efter. Nu er det så blevet højaktuelt, efter at regeringen forleden talte om flaskehalsproblemer og at man er nødt til at søge efter udenlandsk arbejdskraft. Det er jo ikke nødvendigt. Måske skal man også have lidt udenlandsk arbejdskraft, men politikerne har til gode at kigge på alle de selvstændige først, siger Kim Kirkegaard.

For områdechefen i Dana er det en fordel at de selvstændige ikke kommer til at skilte med, om de har for lidt arbejde eller mangler folk. 

- På app’en bliver det kun en sag mellem dem, der udbyder arbejdet og den, der byder på arbejdet, siger Kim Kirkegaard.

 

Bent Bøgsted: Et skridt i den rigtige retning

Den nye app er et skridt i den rigtige retning, lyder det fra Dansk Folkepartis Bent Bøgsted, som er formand for Folketingets beskæftigelsesudvalg.

- Sådan en app kan godt være effektfuld. Vi har selv arbejdet i Folketinget på at matche de ledige med de jobs, der er - og hvorfor skulle man så ikke kunne gøre det som selvstændig, spørger Bent Bøgsted.

Han undrer sig dog over, at han som formand for Folketingets beskæftigelsesudvalg ikke er blevet kontaktet om problemet af Dana, når de siger, at politikerne ikke har hørt efter.

- Jeg ser frem til at høre mere fra Dana om det her. Jeg er ikke helt klar over, hvad det er, de gerne vil have hjælp til fra politikerne - men det må de forklare mig, og så er vi klar til at se på det, siger han.

Se hele interviewet med Bent Bøgsted her:

 
160521 LOT Bjarne Lausten WEB Still

play Udvalgsformand: - Det må simpelthen ikke ske, at det tager så lang tid

Tobias Morell

Tobias er klar på 30 år i bofællesskab

def_thumb,50_percent

play Aalborg Håndbold taber slaget om førsteplads i puljen

40_percent

play Polsk mand stukket med kniv i Visborg

160521 LOT Bjarne Lausten WEB Still

play Udvalgsformand: - Det må simpelthen ikke ske, at det tager så lang tid

Tobias Morell

Tobias er klar på 30 år i bofællesskab

def_thumb,50_percent

play Aalborg Håndbold taber slaget om førsteplads i puljen

Til forsiden

Til forsiden