Arbejdsgruppe ser på Q-feber
Sundhedsstyrelsen nedsætter nu arbejdsgruppe, der skal se på Q-feber. Samtidig forbereder læger en landsdækkende undersøgelse af sygdommens smitte til mennesker.
Kvægsygdommen Q-feber, der kan smitte til mennesker, får nu Sundhedsstyrelsen til at nedsætte en tværfaglig arbejdsgruppe.
- Vi er i den seneste tid blevet kontaktet fra flere sider
angående Q-feber, som er blevet registreret hyppigere end tidligere. Derfor mener vi, der er grund til at se lidt nærmere på det. Det er en sygdom, vi tager alvorligt, siger Tove Rønne, overlæge i Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse.
Gruppen består af repræsentanter for Arbejdstilsynet,
Fødevarestyrelsen, Statens Seruminstitut og
Veterinærinstituttet. Den skal inden jul lave en opdateret
vejledning til landets praktiserende læger, så de bliver mere opmærksomme på sygdommen og ved i hvilke situationer, det er relevant at teste, om en patient har Q-feber. Q-feber smitter især ansatte i landbruget, dyrlæger og andre, der har tæt kontakt med kvæg. Lidt under halvdelen af de smittede bliver syge og får typisk influenza-lignende symptomer.
Sygdommen kan dog føre til abort eller komplikationer for gravide og kan udvikle sig kronisk for især ældre personer, der i forvejen har svækket hjerte- karsystem.
- For den almindelige befolkning er sygdommen ikke et problem, men når den er konstateret i landet, kan der være et sundhedsproblem og derfor ser vi på det, siger overlæge Tove Rønne.
Den nye arbejdsgruppe vil også lave retningslinjer for, hvilke forholdsregler folk, der kan blive udsat for smitten, skal tage. Det har blandt andre dyrlægerne og brancheorganisationen Dansk Kvæg efterlyst.
Ifølge overlæge Tove Rønne er det ikke sikkert, at der er sket en opblomstring af sygdommen, som mange landmænd frygter. En større hyppighed i registreringen kan også skyldes, at der bliver lavet flere undersøgelser, og at metoderne til at opdage Q-feber er blevet bedre.
- Men der er stadig en hel del, vi ikke ved, og derfor vil vi med interesse følge de forskningsprojekter om Q-feber, der er på vej, siger Tove Rønne.
Overlæge og professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Sygehus Henrik Nielsen påbegynder om kort tid en større undersøgelse af Q-feber-smitte hos mennesker og dens udbredelse i Danmark.
- Vi har i løbet af det seneste år i stigende grad fået
henvendelser fra læger og andre om Q-feber - på det seneste næsten dagligt. Tidligere var det sjældent, vi så sygdommen i Danmark, og som regel var det hos folk, der var blevet smittet i udlandet. Nu tyder meget på, at den er udbredt herhjemme, men ingen ved hvor meget, så der er brug for at komme til bunds i
problemet, siger Henrik Nielsen.
Han vil undersøge 500-1000 landmænd og andre med tæt kontakt til landbruget for at finde ud af, hvor mange der er eller har været smittet af Q-feber. Han regner med, at resultatet vil ligge klar i løbet af det kommende år. Veterinærmyndighederne vil til gengæld ikke undersøge, hvor udbredt sygdommen er blandt dyrene i de danske besætninger.
- En kortlægning har ikke det store formål. Vi ved, den
eksisterer og ikke kan udryddes i Danmark, så det handler i stedet om, hvad den enkelte landmand selv kan gøre for at undgå smitten i sin besætning, siger veterinærinspektør hos Fødevarestyrelsen, Birgit Hendriksen.
Q-feber kan ikke smitte mellem mennesker, og man kan heller ikke få sygdommen ved at drikke pasteuriseret mælk eller spise kød.
/ritzau/