Arkæologer scanner vikingeborg

Foto: Daniel Mikkelsen

[size=2]En gruppe engelske arkæologer med en dansker i spidsen, er i gang med at opmåle vikingeborgen Aggersborg ved Aggersund med metoder, som der ikke er tradition for at bruge i Danmark. Processen sparer både tid og bunkevis af penge. [/size]

Arkæologerne fra Yorks Universitet i England har danskeren Søren Sindbæk i spidsen. De har allerede fundet beviser på liv i verdens største vikingeborg.

- Vi har fundet noget, der minder om en smedje på en gårdsplads og ildsteder ligger centralt i bestemte hytter. Det tegner et billede af, hvad der er foregået de enkelte steder. En viden vi ikke havde før, siger Søren Sindbæk.

Kun en femtedel af verden største vikingeborg er gravet ud. Med magnetometeret og georadarteknologien kan man senere præcist prioritere, hvor man vil iværkstætte ekstra udgravninger af Aggersborg.

- Med de her metoder kan vi sætte liv i borgen. Indtil nu har vi kun placeret bygningerne. Nu kan vi også give et kvalificeret gæt på, hvad de enkelte huse er blevet brugt til, siger Søren Sindbæk, Vikingetidsarkæolog, York University, England.

Forsiden lige nu