Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Asylansøgere hjælper soldater

Asylansøgere kan lære danske soldater at begå sig, når de skal udstationeres i Afghanistan.

Det skriver metroXpress.

Når en dansk soldat skal udstationeres i Afghanistan, så kan det være en fordel, at soldaten har prøvet at arbejde sammen med afghanere. Derfor har Aalborg Kaserne i efteråret arbejdet sammen med asylcentret i Brovst.

Igennem tre dage mødtes soldaterne med asylansøgere for at forberede dem på arbejdet i Afghanistan. Her skal soldaterne fungere som mentorer for det afghanske politi og den afghanske hær.

- Der er ingen tvivl om, at det har hjulpet os til at blive klar til udsendelse. Nu har vi erfaringer, som gør, at det ikke vil være en så stor mundfuld for os, siger Rune Bundgaard til metroXpress. Han er delingsfører for det hold soldater, der var en del af projektet.

Men det er ikke kun soldaterne, der får noget ud af mødet. Asylansøgerne kom på besøg på kasernen og deltog i et førstehjælpskursus. Og ifølge Karin Birgitte Sneskov, der er underviser på Brovst Asylcenter, har interessen for at deltage været overvældende.

- Hvis der kommer nogen og spørger, om vi vil være med til et tilsvarende projekt, vil vi 100 procent sige ja, siger hun til metroXpress.

Projektet møder også politisk opbakning.

- Vi har set mange eksempler på folk, der sidder og rådner op i asylcentre uden noget at stå op til. Så det er positivt, når de her centre bruger kræfter på at få en mening med hverdagen, siger socialdemokraternes udlændingeordfører, Jakob Bjerregaard, til metroXpress.