LIGE NU:

Badedyr skyld i unødvendige redningsaktioner

Det vrimler med festlige badedyr på de nordjyske strande. Knapt så festligt er det derimod, når de driver til havs og søsætter en unødvendig og bekostelig redningsaktion. Senest søndag blev et badedyr uden badegæst reddet fra Saltum Strand.

Luften er næsten 30 grader og vandet er 19. Løkken strand er som fluepapir på en hed nordjysk sommerdag. Med heden kommer badedyrene - og når de driver til havs er det i første omgang livredderne der må ud og hente dem:

- På dage med fralandsvind, så kan vi hurtigt komme op på en 3-4 stykker om dagen, men det er meget forskelligt og afhængigt af vindforholdene, fortæller Johanne Methmann Tarpgaard, der er livredder på Løkken Strand.

På flyvestation Aalborg står SAR-holdet klar til at rykke ud 24 timer i døgnet. Også de oplever at måtte rykke ud for at hente badedyr uden badegæster:

- Sådan en weekend som vi lige er gået ud af, hvor vejret har været rigtig varmt og har indbudt til stor badeaktivitet, der har vi vel haft en seks-syv stykker, som har vist sig at være badedyr, siger fartøjschef Lotte Pedersen.

En redningsaktion med helikopter koster mellem 40.000 og 50.000 kroner i timen - penge som ofte er spildt. Men SAR står for Search And Rescue, og det gælder uanset hvad situationen ender med:

- Vi er glade for, at der ikke skete noget og rykker altid gerne ud. Det har vi ingen problemer med. Vi vil gerne sikre os at - ja, at der ikke er brug for os. fortæller Lotte Pedersen.

Badedyrene er og bliver populære blandt børnene - men fartøjschefen Lotte Pedersen beder badegæsterne tage deres forholdsregler, og forhindre unødvendige redningsaktioner:

- Hvis folk ser badedyr gå til havs, og man kan se, at der ikke er nogen på det, så vil det altid være en super god ide at ringe til alarmcentralen alligevel, opfordrer hun.