LIGE NU:

Bamsejagten er gået ind i Nordjylland

Efter flere uger i hjemmet kan det være svært for børnefamilier at finde aktiviteter til de mindste. Men et nyt fænomen, der kommer børnefamilierne til undsætning, breder sig i Nordjylland.

Med børnehaver og skoler lukket i Danmark finder børnefamilier på forskellige aktiviteter for at holde særligt de mindste i familien beskæftiget. Også i familien Bay Andersen i Hals, hvor mor Henriette har nok at se til med at holde familiens yngste medlemmer, Fillip på tre og Frida på fire, aktiveret.

- Vi har spillet, og vi har leget. Vi har lavet bål, og vi har cyklet. Vi har leget med perler. Vi har lavet alt muligt, fortæller Henriette Bay Andersen.

Familien fra Hals har været hjemme siden regeringen lukkede det meste af den offentlige sektor den 11. marts, og de nye aktiviteter er efterhånden ved at slippe op. Men nu breder et fænomen sig i hele landet, der hjælper familier med at holde de små i gang.

Bamsejagten er nemlig gået ind!

Den hyggeligste jagt

Rundt om i Hals – og i mange andre nordjyske byer – er der nemlig sat bamser i vinduerne. Og så er det op til byens børn at spotte så mange af de små plysdyr som muligt. Fænomenet stammer fra USA og andre steder i Europa og går i sin enkelthed ud på at peppe børnefamiliernes gåture op.

Og det virker.

- Det er simpelthen så hyggeligt, siger Henriette Bay Andersen, og fortsætter:

- Man kommer ud og møder andre fra byen, mens vi får noget luft. Fillip og Frida kigger hele tiden efter vinduer og træer, hvor der kan sidde bamser. Og så er det også dejligt, at det er en aktivitet, man ikke selv skal finde på.

På en Facebookgruppe for borgere i Hals er der nu startet en konkurrence om, hvem der kan finde flest bamser. På onsdag findes vinderne, og de præmieres med påskeæg, som både erhvervsdrivende og privatpersoner har doneret til byens projekt.

Og det er ikke kun i Hals, at børnefamilier går på jagt efter de små plysdyr. Også i Ranum, Skørping, Frejlev og mange andre nordjyske byer har man taget bamsejagten til sig.

En minion (eller måske flere) holder udkig i Skørping.
En minion (eller måske flere) holder udkig i Skørping.
Foto: Lene Schmidt Haugaard

Nye tider - nye initiativer

Helle Nysom står bag initiativet i Hals. Hun plejer at arrangere affaldsindsamlinger på denne tid af året, men på grund af den nuværende situation i det danske samfund kunne det ikke lade sig gøre i år. Men da Helle Nysom opdagede bamsejagten andre steder på nettet, var hun ikke i tvivl om, at det skulle erstatte affaldsindsamlingerne i Hals.

- Det er jo en skidegod måde lege sammen med afstand til hinanden på. Folk hygger sig virkelig med det, siger Helle Nysom.

Hun anbefaler kraftigt andre lokalsamfund at tage initiativet til sig, og få skudt bamsejagten i gang. Hun mener, det styrker fællesskabet i byerne, og at det er en særlig god idé, hvis der er plejehjem i nærområdet.

- Lige nu sidder der mange ældre isoleret på de danske plejehjem, og de vil så gerne have besøg. Også bare af familier der går ture udenfor, mener Helle Nysom.

Her sidder et par dyrevenner i Skørping.
Her sidder et par dyrevenner i Skørping.
Foto: Solvejg Rasmussen

Bamser til enhver smag

Konkurrencen betyder ikke noget for Henriette, Fillip og Frida Bay Andersen. De er bare glade for at have lidt mere formål med gåturene. Og det er ikke mindst et hit hos børnene, hvis man spørger Henriette Bay Andersen.

Og så er det åbenbart forskel på bamser.

- De går meget op i, hvad farve bamserne har. Fillip vil helst finde de lyseblå, og Frida vil finde de lyserøde, fortæller deres mor.

Familien har efter mandagens jagt spottet 49 bamser på to dage, og sådan en bamsejagt tærer på kræfterne.

- Efter vores gåtur i dag er de begge helt rolige, så det er jo også rigtig dejligt, siger Henriette Bay Andersen med en slet skjult latter i stemmen.