LIGE NU:

Bedre sygehuse forsinkes af eksperter

Ekspertpanel, der skal fordele milliarder til nye sygehuse, arbejder alt for langsomt, siger regionerne. Nødvendigt for at undgå lappeløsninger, siger minister.

Danske patienter må vente alt for længe på nye enestuer, og personalet på landets sygehuse kan ikke tage nye og bedre operationsstuer i brug. Danske Regioners formand Bent Hansen (S) åbnede torsdag regionernes generalforsamling med et frontalangreb på det ekspertudvalg, som skal fordele milliarder til nye sygehuse i landets fem regioner. Eksperterne arbejder alt for langsomt, og det forsinker nye supersygehuse og modernisering af de gamle bygninger, mener han.

- Vi skal altså i gang nu. Min forventning var, at det såkaldte Erik Juul-udvalg ville lægge grundlaget sidste efterår. Men efter hvad jeg kan læse og høre, arbejder udvalget ikke hurtigt nok. En tidsfrist, der hedder efteråret 2008. Det er ganske enkelt ikke godt nok. Vores sygehusplaner er på plads, og de fem regionerne er i gang med at føre planerne ud i livet, sagde Bent Hansen i sin åbningstale.

Han har selv været med til at sige god for udvalget i regionernes økonomiaftale med regeringen fra sidste år. Her fik regionerne de første løfter om 25 milliarder friske kroner til nye sygehuse. Betingelsen var blandt andet, at et udvalg bestående af danske og internationale eksperter skulle gennemgå regionernes sygehusplaner for at sikre, at danskerne får mest muligt for skattekronerne.

Sammen med supplerende lånefinansiering regner Bent Hansen med, at regionerne samlet kan investere omkring 100 milliarder kroner over de kommende år i nye sygehuse. De nye bygninger skal gøre det muligt at give borgerne bedre service, når de er indlagt, og sikre personalet et bedre arbejdsmiljø og dermed mindre sygefravær. Derfor er det vigtigt at komme i gang nu, siger Bent Hansen.

- Regionerne er klar, og befolkningen har store forventninger. Der skal ske noget meget, meget hurtigt, siger Bent Hansen.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) er opmærksom på, at tålmodigheden er ved at slippe op i regionerne. Men han fastslår samtidig, at ekspertudvalgets arbejde er afgørende for at sikre, at pengene investeres rigtigt.

- Jeg har forståelse for ønsket om, at ekspertudvalget havde arbejdet hurtigere undervejs. Men når alt kommer til alt, er vi godt på vej, og jeg er glad for at se, hvordan der i alle regioner er stor foretagsomhed og høje ambitioner, når det gælder sygehusinvesteringer. Pengene skal gå til de projekter, der tænker nyt, ansvarligt og sammenhængende. Dermed også sagt, at hvis en region vil være med i spillet om statens milliarder, så må man glemme alt om kortsigtede politiske lappeløsninger eller urentable prestigeprojekter. Det vil hverken gavne vores patienter, vores medarbejdere eller vores samfundsøkonomi, sagde Jakob Axel Nielsen i sin hilsen fra regeringen.

Ekspertudvalget er lige nu ved at gennemgå de fem regioners sygehusplaner for at kunne vurdere, hvilke planer der bedst lever op til ambitionsniveauet for fremtidens sygehusvæsen. Når udvalget kommer med sine anbefalinger vil regeringen fortælle hver region, hvor mange penge, de kan regne med. Derefter skal de enkelte projekter i regionen vurderes. Først herefter kan byggeriet gå i gang.

/ritzau/