Befrier naturen for tomme dåser

800 skoleelever i Nordjylland rækker naturen en hjælpende hånd. De næste tre uger deltager de i konkurrencen "Dåserydderen 2008".

<b>Giver en hånd til naturen</b>
Omkring 800 skoleelever i Region Nordjylland går de kommende tre uger ud for at række natur og miljø en hjælpende hånd. Dansk Retursystem har inviteret landets skoleelever til Dåserydderen 2008 - en konkurrence, hvor eleverne samler tomme øl- og sodavandsdåser ind.
Målet er, at flere unge forstår, hvor vigtigt det er at indsamle og genanvende vores råstoffer.

<b>Dåserydderkonkurrencen</b>
"Tomme dåser skal ind i returautomaten, ikke ud i naturen eller ned i skraldespanden".
Sådan lyder det vigtigste budskab til landets skoleelever, når Dansk Retursystem for tredje år i træk skyder Dåserydder-konkurrencen i gang.

<b>7.500 elever på landsplan</b>
Mere end 7.500 elever fra 379 klasser på 248 skoler i hele landet har meldt sig til Dåserydderen 2008. Konkurrencen kører løs frem til den 16. november og er målrettet skoleelever fra 2. til 5. klassetrin.
Klasserne dyster blandt andet om at bygge de flotteste dåse-skulpturer og udvikle de bedste oplysningskampagner om genbrug og genanvendelse. Alle bidrag kan afleveres enten som små film, billeder, aviser, flyers, hjemmesider, plakater eller en udstilling -det er næsten kun fantasien, der sætter grænser.

<b>40 klasser i Nordjylland</b>
I Region Nordjylland har 40 klasser på 31 skoler meldt sig til Dåserydder-kampagnen.

<b>Fokus på miljø, affald og genanvendelse</b>
- Opgaverne har helt bevidst fokus på miljø, affald og genanvendelse og giver klasserne mulighed for at kombinere faglige input, fælles oplevelser og samarbejde på tværs. Der er lagt op til, at eleverne både skal bruge deres kreative og deres praktiske evner - og ikke mindste skærpe deres viden og forståelse for, at vi alle har et ansvar for at passe godt på miljøet, siger Inge Fisker, markeds- og kommunikationschef, Dansk Retursystem.

<b>500 år i naturen</b>
Der er mange gode grunde til at returnere de tomme dåser i stedet for at smide dem i naturen - fx er en aluminiumsdåse op til 500 år om at forsvinde, hvis den bliver smidt i naturen. Hvis man genanvender 100 tomme aluminiumsdåser, får man knap 90 nye. Når man genanvender en dåse, sparer man ligeså meget energi, som en tændt computer bruger på 8 timer.

<b>Baggrund</b>
Dansk Retursystem driver det danske pant- og retursystem.
Virksomheden har ansvaret for at indsamle, sortere og sikre den bedst mulige genanvendelse af engangsemballage fra øl, kildevand og læskedrikke - det gælder både plast, glas og aluminium.
Mængden af engangsemballage har de senere år været stigende.
I år forventer Dansk Retursystem, at der indsamles 455 millioner stk. engangsemballage. Mængden ser ud til at stige yderligere i de kommende år, hvilket gør det endnu mere aktuelt, at også skoleelever husker at returnere den tomme emballage.

Læs mere om Dåserydder-kampagnen på www.daaserydderen.dk og om Dansk Retursystem på www.dansk-retursystem.dk