Biavlere i brev til minister: Forbrugerne vildledes

Danmarks Biavlerforening anklager Fødevarestyrelsen for at acceptere ulovlig mærkning af udenlandsk honning.

De danske biavlere er dybt frustrerede. Prisen på honning er blevet halveret på et år, og avlerne skal konkurrere med billig, udenlandsk honning.

Et af problemerne er, ifølge Danmarks Biavlerforening, at Fødevarestyrelsen accepterer, at udenlandsk honning bliver mærket og solgt som "Dansk produceret" og "Produceret i Danmark" - selvom der er tale om udenlandsk honning, der blot er tappet i Danmark.

- Når mærkningen ”DANSK PRODUCERET” og ”PRODUCERET I DANMARK” anvendes på udenlandsk honning, så er der alene tale om, at honningen er tappet i Danmark. Altså at et naturprodukt er fyldt på emballage. Dette kan sammenlignes med, at æg fyldes i æggebakker eller at appelsiner fyldes i en pose. Derved opnår de nævnte varer ikke betegnelsen ”DANSK PRODUCERET”, lyder det blandt andet i brevet fra Danmarks Biavlerforening til Miljø- og fødevareministeriet.

Video: Færre bier påvirker frugtavlen

Som TV2 Nord tidligere har afdækket, så er de danske biavlere i krise, og mange risikerer at dreje nøglen om. Det er simpelthen ikke rentabelt at producere honning, som priserne er lige nu, og det kan i sidste ende få alvorlige konsekvenser, både for landbrug og for naturen.

Video: Prisen på honning er halveret på et år.

Derfor er brevet til Miljø- og fødevareministeriet og til fødevareminister Mogens Jensen et forsøg på at få skærpet reglerne for markedsføring af honning, så det kun er den dansk producerede honning der kan sælges som "Dansk Honning".

- Vi anbefaler endvidere, at der i Danmark indføres en mere stram mærkningsordning for honning. Ligesom Danmark bør arbejde for en tilsvarende stramning på EU-niveau, lyder det endvidere i brevet.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland