Biavlere: Danske honningkøbere bliver snydt med "dansk" mærkning
Med meget lille skrift står der på den "dansk producerede" honning, at honningen faktisk ikke kommer fra Danmark.
Biavlerne efterlyser tydeligere mærkning af dansk honning.
Som forbruger skal man være mere end almindeligt vågen for ikke at blive snydt af udenlandsk honning, der er mærket som dansk. Det mener flere danske biavlere, der efterlyser en tydeligere mærkning af dansk honning.
Som TV2 Nord har fortalt de seneste dage, må mange nordjyske biavlere trække stikket i år, fordi de taber penge på deres erhverv. Det skyldes, at udenlandsk honning har dumpet priserne til de laveste nogensinde.
For Frank Nielsen i Fjerritslev betyder det, at han kun kan sælge sin honning for halvdelen af, hvad den burde koste.
- Vi synes, vi laver et kvalitetsprodukt, men det er svært at sælge, fordi forbrugerne ikke kan skelne vores honning fra den billige udenlandske. Alene fra Ukraine er der importeret 1700 tons honning til 13-14 kroner kiloet, og vi skal altså have 30 kroner per kilo, for at få det hele til at løbe rundt, siger Frank Nielsen.
"Dansk produceret"
Ifølge biavlerne sælges og markedsføres den udenlandske honning på en måde, så forbrugerne ikke kan se forskel. I flere supermarkeder sælges den udenlandske honning med prædikatet ”Dansk produceret” og med et dannebrogsflag på hylden.
- Jeg synes, der er tale om vildledende markedsføring, fordi den udenlandske honning fremstår som dansk. Den har også det danskklingende navn ”Jakobsen”, så jeg tror, at forbrugerne også tænker, at der er tale om dansk honning, siger Frank Nielsen.
De forbrugere, TV2 Nord mødte på gaden i Fjerritslev var enige med biavleren, og de fleste anede ikke, at den billige udenlandske honning ikke var dansk.
- Jeg ville da tro, at den honning var produceret i Danmark, når der står Jacobsen og produceret i Danmark. Det er svært at se på emballagen, at den er udenlandsk, siger Margit Pilgaard.
Nederst i venstre hjørne af etiketten står der til gengæld med meget lille skrift:
”Blanding af honning fra lande i og udenfor EU”.
- Jamen det er jo at vildlede folk, synes jeg. Det er ikke i orden, siger Margit Pilgaard.
Beskytte egne avlere
Det er EU-regler for mærkning af fødevarer, der tillader at kalde udenlandsk honning, der blot er hældt på glas i Danmark, for ”dansk produceret”. De regler, vil de danske biavlere gerne have strammet op.
- Flere lande som Frankrig og Spanien har ændret deres mærkning af honning for at beskytte deres egne avlere, og det håber vi også, at de danske politikere vil gøre, før det er for sent, siger Frank Nielsen.