Foto: Michael Kragmann (Arkiv)

Biobank baner vejen for personlig gigtmedicin

Sygehus Vendsyssel får nu en afdeling af Dansk Reumatologisk Biobank. Biobanken kan først og fremmest medvirke til at give patienterne den rette behandling hurtigere og med færre bivirkninger. Biobanken vil også bidrage til at fremtidssikre dansk gigtforskning i verdensklasse og mere effektiv brug af dyr medicin.

I dag er mange gigtpatienter gennem lange forløb med flere typer medicin, før man finder den rette. Det har store konsekvenser for sygdommens udvikling og for livskvaliteten hos den enkelte. Samtidig koster virkningsløs medicin samfundet dyrt.

Med en ny biobank med blods- og vævsprøver fra mennesker med gigt kan fremtiden for patienterne se lysere ud.

- En reumatologisk biobank er et redskab for at kunne skræddersy medicin til den enkelte gigtpatient, så medicinen får den bedst mulige effekt. For patienterne vil det betyde den rigtige behandling hurtigere og med færre bivirkninger, vurderer overlæge Claus Rasmussen, Reumatologisk Afdeling Sygehus Vendsyssel, i en pressemeddelelse.

Biobanken er gjort mulig efter en donation på 3,5 million kr. fra Gigtforeningen til etablering og yderligere 14 mio. kr. fra Danske Regioner til drift og bliver den anden af sin slags i Danmark.

Glostrup får den første biobank, derefter følger altså Hjørring i juni i år.