Biogas-topmøde i Hjørring

Mens partierne kæmper for at få en klimaaftale på plads på Christiansborg, er to af de nordjyske politikere taget på tur til et biogasanlæg ved Hjørring. Her får de syn for, hvad der kan være fremtidens svar på en bæredygtig energikilde.

Jens Peter Lunden har muligvis svaret på fremtidens klimaproblemer. Mandag fik han chancen for at fortælle om fordelene ved et biogasanlæg, da han fik besøg af de to folketingspolitikere Bjarne Laustsen og Karsten Lauritzen.

- Der er en landmand, der er kommet galt af sted med sit korn. Det vil sige, at det ikke kan bruges til dyr, eller til mennesker for den sags skyld, og det kan vi putte i biogasanlægget, siger han.

Ved hjælp af landbrugets affaldsstoffer kan biogasanlæggene producere varme og energi. De to politikere er enige om, at det er smart, men ikke om hvordan så det skal gøres.

- Man har lavet en NOx-afgift, som også rammer biogasanlæggene ekstra hårdt, så det er lidt mærkeligt at give nogle friheder med den ene hånd og så pålægge en ekstra afgift med den anden, siger Karsten Lauritzen (Venstre)

- Nu har vi kørt videre med den her afgift, som de borgerlige lavet for nogle år siden, og så har vi forhøjet den lidt. Men det skal vi finde ud af, siger Bjarne Laustsen (Soc.Dem.)

En af løsningerne kan være at forhøje prisen på energien. Venstre frygter dog, at regningen i stedet ender hos borgerne.

- Det skal jo være sådan, at det kan betale sig at investere i grøn, miljøvenlig energiproduktion, som et det biogasanlæg, som vi står i nu, men det skal også være sådan, at man ikke forgylder investorerne, fordi det er forbrugerne, der i sidste ende skal betale, siger Karsten Lauritzen.

Skulle parterne blive enige, så er perspektiverne store, mener Jens Peter Lunden.

- Så er det jo uanede mængder biogas, vi har i Danmark, i form af vores husdyrgødning, som vi kan køre gennem anlægget. Det handler bare om, hvad man vil. Hvis man vil det fra regeringens side af, så kan vi, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland