Seneste nyt:

Biogasprojekt i fare

Finanskrisen presser nu et biogasprojekt i Nørager. det kniber med at få projektet finansieret.

I mere end 5 år har en gruppe landmænd kæmpet for at etablere et biogasanlæg ved Nørager. Plangrundlaget er i orden. Nu mangler kun finansieringen.

- Vores egenbetaling er steget fra 20 til 50 procent på et år, siger Peter Christensen, formand for Nørager Bio- & Miljøanlæg.

Indtil fornylig har landmændene selv skullet finansiere 20 millioner af de 100 millioner kroner projektet koster, men finanskrisen betyder at bankerne nu kræver 50 millioner i egenfinansiering. Investeringen for hver enkelte landmand er steget til 1 million kroner.

- Jeg kan sikkert godt finde penge på egenkapitalen, men det er jo ikke sikkert at banken synes det er en god idé, så strander det måske der, siger Jens Vestergaard, svineproducent i Nørager.

Jens Vestergaard er en af de 52 landmænd, der har lovet at levere gylle til anlægget. Biogasanlægget har indtil videre lovning på gylle fra 16000 dyreenheder.

Et mobilt seperationsanlæg er allerede i brug, så transporten af gyllen fra landbrug langt væk bliver så skånsom som mulig.

- Seperationen betyder at vi får en bedre og mere sikker udnyttelse af gyllen. Den kvælstof der går i grundvandet fjernes ved seperationen. Samtidig er jeg fri for at transportere en masse gylle rundt til naboer for at opfylde mine harmonikrav, siger Jens Vestergaard

Der skal helst findes gylle fra cirka 10 landbrug mere, så prisen for at komme med bliver mindre for den enkelte landmand.

- Vi kan sagtens få anlægget op at gøre med forskellige anden biomasse en gylle, men vi vil gerne have nogle flere med til at investere i projektet, siger Peter Christensen, formand for Nørager Bio- & Miljøanlæg.