Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Blåbæravler får bøde for løndumping

Phillip Prince skal betale 50.000 for at have underbetalt en række østeuropæiske medarbejdere på sine marker ved Bindslev.

Den nordjyske bærproducent Philip Prince har for nylig efterbetalt 50.000 kroner i en faglig sag. Sagen handler om beskæftigelse af østarbejdere, der sidste sommer plukkede blåbær i arbejdsgiverens marker i Tuen ved Bindslev nær Skagen. Udlændingene fik akkordløn.

Det oplyser Fagbladet 3F.

3F Skagerak har ført sagen mod Philip Prince, der leverer blåbær til Føtex og Bilka. Hos 3F Skagerak siger gruppeformanden for Byg og Grøn, Frank Tronborg:

- Arbejdsgiveren har behandlet østarbejderne under al kritik. De har arbejdet som daglejere, der kun fik mulighed for at tjene penge de dage, det var tørvejr. Der er for mig at se tale om grov løndumping på trods af, at arbejdsgiveren har sagt ja til at betale løn efter overenskomsten.

Flere af østarbejdernes ansættelseskontrakter med Philip Prince viser, at de blev lovet omkring 30 timers arbejde om ugen. Ifølge kontrakten var akkordlønnen 1,67 kroner for en bakke med ca. 160 gram

blåbær. Dertil kom feriepenge og søgnehelligdagsbetaling.

En polsk blåbærplukker tjente i alt 6.058 kroner i løn i perioden 9. til 29. august 2012, viser hendes lønseddel. Ifølge kvindens oplysninger til 3F Skagerak arbejdede hun 74,5 timer i perioden. Det svarer til 81 kroner i timen inklusive tillæg og feriepenge - før skat.

Samtidig blev den polske kvinde hver dag trukket 50 kroner i løn som betaling til arbejdsgiveren for at bo i skurvogn.

Blåbæravler Philip Prince oplyser, at han sidste sommer havde 16 østeuropæiske plukkere, fordi han ikke kunne skaffe dansk arbejdskraft. Ifølge arbejdsgiveren har han betalt 50.000 kroner i bod i sagen, fordi hans ansættelseskontrakter var udformet forkert.

Og han afviser, at plukkerne er blevet underbetalt.

- De har i gennemsnit tjent taksten på 126 kroner i timen. Det kan godt være, at en eller to ikke har gjort det. Det var fordi, de ikke var velegnede. Jeg skulle have fyret dem. Jeg fortryder, at jeg ikke fyrede dem, siger Philip Prince.